fbpx

[Video] Znanstveniki ugotovili, da rdeče meso ni zdravju škodljivo: podnebni aktivisti nezadovoljni

(vir: twitter)

Nova znanstvena raziskava 14-članske mednarodne ekipe z univerze Dalhousie v Halifaxu v Kanadi je prišla do zaključka, da ni nobenih znakov, da bi bilo uživanje rdečega mesa vzrok za razvoj raka, sladkorne bolezni ali obolenj srca. Ti zaključki so razjezili podnebne aktiviste, ki vztrajajo, da ne bi smeli jesti mesa v imenu boja proti klimatskim spremembam.

Študija, ki je potekala pod okriljem kanadskih univerz Dallhousie in McMaster, je pokazala, da ni nobenih znakov, da bi se zaradi uživanja rdečega ali predelanega mesa lahko razvili rak, sladkorna bolezen ali obolenja srca in ožilja.

V študiji je bilo po pisanju Breitbarta opravljenih 12 testiranj v nadzorovanem okolju z zagotovljeno mero naključnosti pri določanju diete, sodelovalo pa je okoli 54 tisoč posameznikov.

Zaslužni profesor za aplikativno statistiko Kevin McConway je pohvalil vestnost znanstvenikov, ki so sodelovali v študiji, in le-to označil za “izredno obsežno delo”.

Nobenih pripomb na metodologijo
Strokovnjak za prehrano z britanskega inštituta Quadram Ian Johnson je za Reuters povedal, da upa, da bo omenjena študija pomagala pri izkoreninjanju napačnega vtisa, da so nekateri mesni izdelki tako rakotvorni kot cigaretni dim, in s tem odvrnila medije od naslovnic tipa “slanina nas bo ubila”.

Tudi pri Guardianu so priznali, da je bila večina znanstvenikov primorana priznati, da je metodologija, uporabljena v študiji, dobra in temeljita.

Kritiki so se zato obesili na trditev, da profesor z univerze Dalhousie Bradley Johnson, ki je vodil študijo, in njegovi kolegi “iz svojega dela ne bi smeli izključiti okoljevarstvenih razlogov za škodo planetu, ki nastane zaradi razgozdovanja in živinoreje”.

Ideološko pogojena kritika
Ta argument je tako votel, kot je maloumen. Trditev, da bi se morali znanstveniki v svoji zelo specifični študiji iz neznanih razlogov posvetiti absolutno ločeni zadevi, kaže na ideološko zaslepljenost, kjer glavna naloga znanosti ni več iskanje resnice, temveč ustvarjanje želene podobe v javnosti. Na tak način so pred leti sploh dosegli, da so v OZN rdeče meso označili za človeku enako nevarno kot cigarete.

Študijo si je mogoče prebrati na spletni povezavi TUKAJ.

Ivan Šokić