fbpx

Vizionar Elon Musk bo predstavil čip, ki bo lahko integriran v možgane za komunikacijo z računalnikom

Foto: epa

Milijarder delujoč na področju tehnologije Elon Musk, ki je javnosti najbolj znan po avtomobilih Tesla, se trenutno ukvarja s projektom v zagonskem podjetju Neuralink, ki ga je ustanovil leta 2011 z namenom razvoja “ultra visoko širokopasovnega vmesnika med možgani in računalnikom”. Povezava človeških možganov z računalnikom, z uporabo drobnih vsadkov, se v tem trenutku sicer zdi zanimiva, a nekateri strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko človeški možgani in s tem ljudje postali žrtve hekerjev.

Pred kratkim so strokovnjaki izrazili zaskrbljenost nad uporabo takšne tehnologije. Opozarjajo, da bi do vmesnikov možganov in računalnikov (BCI – brain and computer interface) lahko vstopali hekerji. Ti bi lahko s svojim znanjem izbrisali vse tisto, kar imamo shranjeno v možganih, prav tako pa bi lahko brali naše misli in spomine. To bi lahko bil eden največjih incidentov v zgodovini človeštva, poroča International Business Times.

Strokovnjaki v podjetju Zdnet pravijo, da bo potrebno poskrbeti za varnost. Takšno tehnologijo bo potrebno prilagoditi tako, da osebe brez pooblastil ne bodo mogle dostopati ali spreminjati njene funkcionalnosti – kot deluje antivirus na pametnih telefonih. Če se fokusiramo na Neuralink, bo le-ta nekoč omogočil, da bodo možgani komunicirali z računalniki brez pomoči umetne inteligence. Prednosti takšne tehnologije so možnosti zdravljenja določenih možganskih poškodb, depresije in ostalih težav v telesu. Vse to pa vse bolj spominja na znanstveno fantastiko na Netflixu “Black Mirror”, ki pa se bo kot kaže, kmalu uresničila.

Gre za resne pomisleke ali škodoželjne napade konkurence?
Strokovnjaki zato svarijo, da bo takšna tehnologija odprla okno novih možnosti celotni hekerski skupnosti. Predvsem jih skrbi vdor v misli in spomine posameznika, kar bi bilo še posebej občutljivo pri politikih in vojski in bi imelo gromozanske posledice. Raziskovalni direktor na Inštitutu za telekomunikacijsko programsko opremo in sisteme za tehnologijo v Waterfordu, dr. Sasitharan Balasubramaniam, opozarja na možne posledice napada na možgane ter se sprašuje, ali bodo zmožni celo izbrisati veščine oziroma jih spreminjati.

“Ali bodo ti napadi izvedeni tako, da bodo v možganih kreirali nove informacije ali bodo šli še celo korak dlje in bodo uničevali nevrone, ki povezujejo celoten proces v možganih, kar bi se lahko pokazalo kot napaka v procesu razmišljanja,” se sprašuje Balasubramaniam in še dodaja: “Tukaj se ne pogovarjamo samo na nivoju informacij, ampak se pogovarjamo o fizični poškodbi možganov.” Hekerji pa bi lahko prav tako dostopali do občutljivih podatkov, kot so naprimer gesla ali pin kode posameznikov.

Elon Musk (Foto: epa)

Izraelski znanstveniki so poudarili, da bi bilo potrebno takšen čip zaščititi z biometrično tehnologijo, kar pa bi bilo zelo težko, saj možganski valovi niso vidni v primerjavi s prstnimi odtisi in ne morejo biti replicirani s strani druge osebe, ne da bi imeli direktnega dostopa do osebe in njenih možganov. Drugi strokovnjaki so predlagali večplastno zaščito, ki bi vsebovala antivirusni program in šifriranje. Generalni direktor podjetja SpaceX in razvijalec omenjenega vmesnika Elon Musk, pa je pred kratkim izrazil velike pomisleke ob moči umetne inteligence, saj bi le-ta lahko prevladala človeštvu v naslednjih petih letih, zato se je odločil za izdelavo omenjenega čipa, katerega prototip bo predstavil 28. avgusta.

Sara Kovač