fbpx

Vpogled v distopično prihodnost: Dojenčke bodo ‘vzrejali’ na farmah, njihove lastnosti pa bodo starši izbirali v katalogu

Foto: YouTube

EctoLife je prva “umetna maternica” na svetu, ki vam omogoča, da iz menija izberete značilnosti otroka. Tako vsaj trdi njen kreator. 

Koncept je zamisel Hashema Al-Ghailija iz Berlina, biotehnologa in komunikatorja znanosti. Pravi, da bi objekti neplodnim parom omogočili, da spočnejo otroka in postanejo pravi biološki starši svojih potomcev. Tako imenovani Elitni paket bi vam omogočil gensko inženirstvo zarodka, preden bi ga vsadili v umetno maternico. Izberemo lahko vse, od barve oči in las do moči, višine in inteligence, in se izognemo dednim genetskim boleznim.

Hashem pojasnjuje: “Predstavljamo EctoLife, prvi objekt za umetno maternico na svetu, ki se v celoti napaja iz obnovljivih virov energije. Umetna maternica EctoLife je zasnovana tako, da odpravlja boleč porod in zmanjšuje možnosti carskega reza. Z EctoLife bodo prezgodnji porodi in carski rezi stvar preteklosti.”

Starši bodo lahko umetno maternico z dojenčkom vseskozi obiskovali. (Foto: Hashem Al-Ghaili/SWNS)

Pomagal bi lahko tudi državam z nizko nataliteto, npr. Japonsko, Bolgarijo, Južno Korejo in mnogimi drugimi. Hashem verjame, da je tehnologija že na voljo in samo etične omejitve zadržujejo koncept od realnosti. Etični pomisleki preprečujejo, da bi koncept postal resničnost. “Vsaka lastnost, omenjena v konceptu, je 100-odstotno znanstveno utemeljena in so jo že dosegli znanstveniki in inženirji. Edina stvar, ki ostane, je izdelava prototipa z združevanjem vseh funkcij v eno napravo.”

“Glede časovnega okvira je res odvisno od etičnih smernic. Trenutno raziskave na človeških zarodkih niso dovoljene več kot 14 dni. Nato je treba zarodke uničiti zaradi etičnih razlogov. Če se te etične omejitve sprostijo, bo minilo 10 do 15 let, preden se bo EctoLife začel na široko uporabljati povsod. K temu dodajte pet let ozaveščanja javnosti in izobraževanja, da bodo ljudje dovzetnejši za novo tehnologijo, ” predvideva Al-Ghaili.

Objekt ima 75 visoko opremljenih laboratorijev, od katerih lahko vsak sprejme do 400 rastnih strokov ali umetnih maternic. Vsak strok je zasnovan tako, da natančno posnema pogoje, ki obstajajo v materini maternici. Ena sama zgradba lahko inkubira do 30.000 v laboratoriju vzgojenih dojenčkov na leto. Stroki so opremljeni z zaslonom, ki v realnem času prikazuje podatke o razvojnem napredku dojenčka. Podatke si lahko ogledate tudi prek aplikacije na telefonu. Stroki so postavljeni v okolju brez okužb in narejeni iz materialov, ki preprečujejo, da bi se mikrobi prijeli na njihovo površino.

Starši bodo lahko prek telefonske aplikacije nadzorovali rast otroka. (Foto: Hashem Al-Ghaili/SWNS)

Vsaka rastna stroka ima senzorje, ki lahko spremljajo vitalne znake otroka vključno s srčnim utripom, temperaturo, krvnim tlakom, hitrostjo dihanja in nasičenostjo s kisikom. Sistem, ki temelji na umetni inteligenci, spremlja tudi fizične značilnosti otroka in poroča o morebitnih genetskih nepravilnostih. Ker naj bi dojenčki prepoznavali jezik in se učili besed, ko so še v maternici, imajo EctoLife rastni stroki notranje zvočnike, ki dojenčku predvajajo širok nabor besed in glasbe.

Otrok bo v umetni maternici poslušal glasbo po izboru staršev. (Hashem Al-Ghaili/SWNS)

Aplikacija omogoča izbiro seznama predvajanja, ki ga dojenček posluša, in možnost, da mu pojete neposredno, da se seznani z vašim glasom pred rojstvom. “Naš cilj je zagotoviti inteligentnega potomca, ki resnično odraža vaše pametne odločitve,” pravi Hashem. “In če želite, da vaš dojenček izstopa in ima svetlejšo prihodnost, vam naš paket Elite ponuja možnost genskega inženiringa zarodka, preden ga vsadite v umetno maternico.” Zahvaljujoč orodju za urejanje genov CRISPR-Cas 9 lahko uredite katero koli lastnost svojega otroka prek širokega nabora več kot 300 genov.

Andrej Žitnik