Vse pogostejši organizirani napadi ork na ladje: Kaj se dogaja?

Napadi ork (foto: posnetek zaslona)

Uporabniki svetovnega spleta so se ponovno postavili v bran ork, ki so bile v prispevku revije The Atlantic imenovane za “črno-belo stvaritev, ki uničuje ladje”, in “sadistični kreteni”. Nekateri sicer menijo, da bi bil lahko vzrok za napade travma iz preteklosti, strokovnjaki pa pravijo, da to počnejo iz zabave.

Orke oziroma kiti ubijalci ob obali Španije in Portugalske napadajo in uničujejo ladje. Številni strokovnjaki to pripisujejo igrivosti. Na tisoče spletnih uporabnikov kljub vsemu podpira te morske sesalce, napade pa razumejo kot veliko vstajo teh živali, ki vračajo ravnovesje v naravo. V zgodbi v spletni reviji The Atlantic, objavljeni v soboto, kot odgovor na norijo na družbenih omrežjih, je mogoče prebrati, da si orke ne zaslužijo več svojega nedavnega statusa, saj so občasno okrutne do drugih živali, čeprav v divjini niso nikdar namerno poškodovale ljudi. Znano je, da so te morski sesalci zmožni intenzivnega žalovanja, toda po drugi strani občasno za zabavo mučijo mladiče tjulnjev, poroča Morski.

To so inteligentna in čustveno zapletena bitja, vendar pa niso ljudje, še navaja članek. Zapisano je je razjezilo številne zagovornike ork. Nekateri spletni uporabniki so denimo zapisali, da članek daje prednost ladjam pred temi morskimi bitji. Spet drugi so opozorili na ironijo, saj revija, poimenovana po oceanu, dejansko zavzema držo, ki je nasprotna interesom tega oceana. Še ena oseba pa je zapisala, da so orke z razlogom poimenovane kiti ubijalci. Spet nekdo drug je zapisal, da ork ne imenujemo naši “najboljši prijatelji”. Novinar Huffposta Philip Lewis pa se je pošalil, da bo pisatelj postal naslednja tarča kitov ubijalcev.

Kot odgovor na kolumno v The Atlantic pa se je Laura Bassett, ki piše za spletno revijo Jezebel, spraševala, zakaj bi revija objavila članek, uperjen proti kitom ubijalcem v času, ko so življenja in habitati teh bitij ogroženi. Znano je, da se napadi ork na ladje vrstijo na dnevni ravni. Strokovnjaki to pripisujejo zabavi. So se pa pojavili tudi namigi, da bi lahko šlo za maščevanje za travmo iz preteklosti. Več tukaj. Orka, imenovana White Gladis, ki vodi skupino 40 ork, bi utegnila biti travmatizirana zaradi kakšnega čolna ali ribiške mreže, sedaj pa iz maščevanja uči svoje pajdaše, kako izvajati maščevalne napade na ladje.

Domen Mezeg