Vsi sveti – Razmislek ob prazniku živih

Foto: STA

“Danes v duhu gledamo tvoje sveto mesto, nebeški Jeruzalem, ki je naša domovina. Tam te obdajajo množice naših srečnih bratov in sester in te vse veke slavijo. Radujemo se poveličanja vseh svetih članov Cerkve in ob njihovem zgledu in priprošnji v veri potujemo obljubljeni sreči naproti.”

Tako se glasi bogoslužna hvalnica iz Leta Kristusove skrivnosti, ki nas vsako leto ob prazniku vseh svetih odmakne od brezupa minljivosti in nas spomni, da se naše življenje s smrtjo ne konča, ampak le spremeni in dopolni.

Komunistična skrunitev praznika in pohod kulture smrti
Praznik vseh svetnikov je veliki dan vere, upanja in ljubezni. To ni dan mrtvih, kot so nas učili komunisti, ki vseskozi častijo kulturo ubijanja razrednih sovražnikov in celo nerojenih otrok. To, kar  je bilo napisano na naših koledarjih do nedavnega, je odraz obupa in brezizhodnosti. Dan mrtvih in helloween sta poganska praznika žrtvovanja nedolžnih ljudi, da bi pomirili demone, lačne človeških žrtev in krvi.

Slovenci smo ob osamosvojitvi ponovno potrdili, da smo dediči kulture življenja, kar je potrdil tudi sveti papež Janez Pavel II. Zato je 1. november dan živih, kajti Bog je zvest in trdno drži njegova obljuba: “Kdor vame veruje, bo živel, tudi če umrje!” Praznik vseh svetnikov je naš skupni praznik, praznik velike krščanske družine. Danes se, kot poje Cerkev v hvalospevu, “radujemo poveličanja vseh svetih članov Cerkve in ob njihovem zgledu in priprošnji v veri potujemo obljubljeni sreči naproti.”

V vzhodni Cerkvi so že v 4. stoletju praznovali spomin vseh svetih mučencev. Obhajali so ga spomladi v povezanosti z veliko nočjo, ker so se zavedali, da k dovršitvi Kristusovega poveličanja spada tudi poveličanje njegovih udov. Pod vplivom vzhodne Cerkve so proti koncu 6. stoletja uvedli praznik vseh mučencev tudi v Rimu. Papež Bonifacij IV.  je 13. maja leta 610 rimski tempelj Panteon posvetil Devici Mariji in vsem mučencem.

Vsi sveti – praznik živih
Misel o praznovanju vseh svetnikov (in ne več samo mučencev) je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor III. (731–741) pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi Materi, vsem apostolom,  mučencem in vsem svetnikom. Papež Gregor IV. (827–844) je praznik izrecno s 13. maja preložil na 1. november in ukazal, naj se slovesno praznuje v vesoljni Cerkvi. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800.

Razlogi, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, so se pojavili že kmalu po uvedbi: število svetnikov je tako naraslo, da se v bogoslužju ni bilo več mogoče spominjati vsakega posebej. Na praznik vseh svetih se spominjamo predvsem tistih neštetih nebeških izvoljencev, pri katerih na zemlji njihove skrite, a pred Bogom in v resnici velike svetosti nihče ni poznal in priznal. Tudi dandanes svetniki živijo med nami, pa pogosto ne vidimo, kaj je v njih ustvarila Božja milost. Svetniki so namreč tisti ljudje, ki znajo z božjo pomočjo ohranjati in izpolnjevati božje darove, ki so jih pri krstu prejeli, v življenju delili in ohranili za večnost (prim. C 40).

Franci Donko

 • bednick

  venijo rože
  plastične obšlesajo
  spomin bledi

  • Olga_10

   To je znak za komunizem… Kultura smrti!

  • ahnenpass

   Uporabljajte električne sveče, ker morajo čebelarji izvažati svoj pridelek, za nacionalne deficite in kompenzacije.

   • bednick

    Baterije crknejo.

 • Zima prihaja

  I want to die, but I don’t want go to heaven or hell. I want to become a ghost or disappear completely.

 • ahnenpass

  Ne bi se strinjal, da je Noč čarovnic poganski praznik žrtve, prej norosti.
  Na Noč čarovnic, ljudje odvržejo vsakdanje maske in se našemijo v tisto, kar so v resnici.

 • Ana Job

  Ljudje so neizmerno hinavski. Živih ljudi ne vidijo in se nanje ne spomnijo, ko onemogli čakajo obiske, ko ti umrejo jim hinavsko prižigajo sveče in prikazujejo zadnjo modo in frizure po britofih.

  Obiskujmo in spomnimo se živih ljudi! Ne pokopljimo jih predčasno! Ko jih ne bo več, bo prepozno.

  • Olga_10

   Bolj kot so hinavski, večje spomenike postavljajo, gor dajejo največje ikebane, prižigajo največ sveč! Po možnosti dodajo se razna posvetila, da se “ven vidijo”!
   Vendar je “slava” sveta minljiva….Mrtvaška sukna nima žepov… Z Bogom pa tudi ni pogajanj…

   • Ana Job

    Popolnoma se strinjam, Olga. Smrt ne izbira, vsi pridemo na vrsto in dokler smo živi bi morali živeti v nekem sožitju in imeti sočutje do soljudi.

  • dr Janez Sveti

   Ana..žur je vedno za žive-živahne a ne? Meni je sicer žur na pokopališču hecen, ampak posel je posel.. :)
   DR Janez Sveti Matildin dan

   • Ana Job

    Ja, ljudje bi morali biti bolj veseli, odprti in manj zategnjeni, ko zajla. Tistim, ki so še živi je potrebno povedati, da jih imamo radi in jim pritisniti poljub in objem. Ponavadi ljudi, ki jih imam rada, preveč močno objamem, nihče nič ne reče, ampak vem da jih preveč stisnem. Nikoli ne veš, mogoče je zadnjič.

    • dr Janez Sveti

     Če si takšna kot rokoborec, se jim ne čudim, da se tvojemu objemu izogibajo :) :) :)
     Dr Janez Sveti

     • Ana Job

      Hahaha, nisem takšna. Drobna sem. 56 kg. Sam zagrabim pa. ;-)))

     • dr Janez Sveti

      Potem so pa presenečeni, da jih takle mali pajek tako zgrabi :) :) ;) :)
      Joj kako sem se nasmejal zdajle, ko si te predstavljam, kako mene objameš!! 124kg..
      DR janez Sveti king kong

 • Matija

  Ne nakladite preveč…danes je dan mrtvih, torej dan spomina na mrtve, neki vaši izmišljeni sveti nimajo nobene veze zraven.

  • dr Janez Sveti

   To ravno nebo držalo. Zaradi velike količine svetnikov, je Cerkev uvedla dan , ki je namenjen vsem svetnikom. Torej dan vseh svetih!
   Dan čarovnic je poganski praznik in so ga američani samo skomercializirali. Izvira pa poraznik iz anglosaksonskih krajev.
   DR Janez Sveti genij

   • Lustrator

    S tem da noč čarovnic nima z dnevom mrtvih prav ničesar skupnega – smrt lahko slavi le izprijen komunističen duh, ki dela praznik iz vseh največjih tragedij. Teha v ZDA niti nikjer drugje v civiliziranem svetu NI.

   • Franci Steiner

    TO NOČ FORSIRAJO RDEČKARJI, DA BI ČIMPREJ UNIČILI IN PRIKRILI VSE, KAR SPOMINJA NA VERO, CERKEV, KRŠČANSTVO, SLOVENSKO TRADICIJO. PA SEVEDA TRGOVCI Z NOVCI…

  • Lustrator

   Samo in edino v slovenistanski nelustrirani komunistični greznici, ki praznuje vse kar je povezanega z uničenjem, kaosom, smrtjo. Predno so na oblast preko trupel pomorjenih prišli rdeči okultisti smrti, smo tudi Slovenci tako kot vsi normalni narodi praznovali dan Vseh svetih.

   Da imaš leta 2018 še vedno tako spran možgan, da ne dojameš vzporednega vesolja v katerem s S korejo in Belorusijo živimo Jugoslovenistanci…. Žalostno.

 • Matija

  heloween je pa sploh ameriški prazniki, ja tiste amerike, ki ji radi riti ližete

 • Jebem jim mater vse po spisku

  Jest bi rad vidu nagrobnik komunistov bi ga su takoj poscat

  • Franci Steiner

   ZELO LEPO, JA. MRTVE JE TREBA SPOŠTOVATI, SOVRAŠTVO NAJ PREKO GROBA NE SEGA! SAJ SI ČLOVEK, NE KAKA RDEČA, REVOLUCIONARNA SPAKA.

 • janko

  Res je, to je praznik živih, saj čeprav so pokojni, živijo še naprej. In nas spremljajo.
  Mnogi med njimi so svetniki. Vsakdo, ki se je trudil živeti pošteno, narediti čimveč dobrega, se žrtvoval za druge – mu pripada mesto svetnika.
  Okus velikega veselja in sreče okušamo že tukaj – ob prejemanju zakramentov in molitvi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!