fbpx

Vtis, ki ga je v mednarodni politiki pustil Marjan Šarec – Medij Reuters članek o njegovem odstopu objavil kar s Plenkovićevo sliko!

Foto: Twitter

Marjan Šarec ni slabo vladal le doma, slabo so mu šle od rok tudi zunanjepolitične aktivnosti. Razen v njegovih priljubljenih destinacijah, balkanski Srbiji in avtoritarni Rusiji, ga sploh ne poznajo. Dokaz za to je tudi Reutersov članek o njegovem odstopu, ki so ga opremili kar s sliko hrvaškega premierja Andreja Plenkovića!

Predsednik vlade Marjan Šarec ni slabo vladal le doma, precej neaktiven je bil namreč tudi na zunanjepolitičnem področju. Dokaz o njegovi neprepoznavnosti je prišel na dan tudi ob njegovi današnji napovedi o odstopu, ko so pri Reuters ob novici o tem namesto njegove slike objavili kar sliko hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

Šarec se je redko odpravil v tujino, Jankoviću pa se je pustil zapeljati na izlet v avtoritarno Rusijo
Šarec se je kot predsednik vlade bolj redko odpravil v tujino, ko pa je že kam šel, so bile to običajno države podobne reputacije, kot je njegova vlada. Tam je namreč hitro našel skupen jezik glede omejevanja svobode govora, glede politično motiviranega sodnega preganjanja političnih nasprotnikov in vmešavanja države v gospodarstvo. Ena takšnih držav je zagotovo Rusija, ki jo je Šarec obiskal septembra, tam pa se je že drugič v manj kot letu dni srečal z ruskim premierjem Dimitrijem Medvedjevom. Tja ga je sicer peljal osramočeni ljubljanski župan Zoran Janković, z njima pa je bila tudi gospodarska delegacija, ki so jo pretežno sestavljali tajkuni iz vrst Foruma 21, ki radi bogatijo z državnimi naročili in s posli z oligarhi, saj s svojimi storitvami in produkti niso sposobni konkurirati na zahtevnejših zahodnih trgih.

Marjan Šarec in Zoran Jankovič skupaj v Moskvi. Foto: STA.

Šarec kot otrok Pozitivne Slovenije dvakrat obiskal tudi balkansko Srbijo
Šarčeva priljubljena destinacija je tudi balkanska Srbija, že njegov prvi obisk v Beogradu, kamor se je odpravil avgusta je vzbudil veliko začudenja in zgražanja. Tam se je srečal s srbsko premierko Ano Brnabić in s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, s tem pa je dodatno ohladil odnose med Slovenijo in Hrvaško, med katerima odprto ostaja vprašanje meje. Decembra sta nato Brnabićeva in Šarec organizirala skupno sejo vlade, tam pa so se zavzeli za priznavanje srbske manjšine v ustavi in učenje srbskega jezika v osnovnih šolah!

Rok Krajnc