fbpx

Woke kult nad Jane Austen: Kriva ker je pila čaj, jedla sladkor in nosila bombažna oblačila

Jane Austen (foto: wikipedia)

V svojem neskončnem prizadevanju, da bi oskrunili čast tistega človeka ali stvari, ki ni po njihovi podobi, so pripadniki woke kulta spravili na priznano avtorico ljubezenskih romanov iz 19.stoletja, Jane Austen.

Nekdanji dom Jane Austen v Chawtonu v Angliji je danes muzej, a se je pod taktirko direktorice Lizzie Dunford, zbirka predmetov znašla pod drobnogledom zaradi natolcevanj o povezavah Austenove s kolonializmom, rasizmom in sužnjelastništvu.

Po besedah Dunfordove je to šele začetek njihovega “zgodovinskega zaslišanja”. In kakšno povezavo vidijo med knjigo Prevzetnost in pristranost in suženjstvom? “Ker je slavna avtorica pila čaj, jedla sladkor in ker je nosila bombažna oblačila”. Kar naj bi nakazovalo na to, da je bila kupec trgovskih izdelkov.

Dodatno obremenjujoče naj bi bilo, da je oče Austenove svoj čas zasedal funkcijo skrbnika plantaže sladkornega trsa. Ta smešni poskus revizije je neupravičljiv in celo škoduje njeni zapuščini. Kot je zapisala Ella Whelan za britanski The Telegraph, “ponovnega interpretiranja njenega dela v zvezi s suženjstvom pomeni zanikanje enega ključnih vidikov njenega pisanja – kakšni so bili odnosi in delovanje znotraj družine in v družbi. Njeni karakterji so pomembni glede razumevanja odnosov med družinami, ne v širšem kontekstu njihovega mesta v globalni politiki. Sodobne preiskave, kot so te, pogosto pomenijo moraliziranje in kaznovanje osebe iz preteklosti.”

Anita Gužvič