fbpx

Zadnji preživeli astronavt Apolla 7 Walter Cunningham je umrl pri 90 letih

Walter Cummingham je umrl v 90. letu. (Foto: Twitter)

V Houstonu je v torek umrl 90-letni Walter Cunningham, eden zadnjih še živečih astronavtov vesoljskega programa agencije Nasa Apollo, med katerim so opravili prvi in potem še več uspešnih pristankov na Luni. Čeprav se je v vesolje podal le enkrat, je Cunningham postal vodja Nasinega programa Skylab, prve ameriške vesoljske postaje, ki je krožila okoli Zemlje od leta 1973 do 1979.

Walter Cunningham, upokojeni Nasin astronavt in pilot prvega poleta s posadko v slavnem programu vesoljske agencije Apollo, je umrl v torek zgodaj zjutraj v starosti 90 let, je za medije sporočila NASA. Cunningham je bil eden najzgodnejših članov Nasinega programa človeških vesoljskih poletov kot član tretjega razreda astronavtov, ki se je vesoljski agenciji pridružil leta 1963. Bil je prvi pilot Apolla 7 in s tem eden od trojice prve misije pristanka na Luni.

“Radi bi izrazili naš neizmeren ponos za njegovo življenje in našo globoko hvaležnost za človeka, kakršen je bil – domoljub, raziskovalec, pilot, astronavt, mož, brat in oče,” je družina Cunningham zapisala v izjavi, ki jo je delila NASA. “Svet je izgubil še enega pravega junaka in zelo ga bomo pogrešali.” Cunningham, rojen v Crestonu v Iowi, ki je z odliko diplomiral iz fizike in z odliko pridobil magisterij iz fizike na Univerzi Kalifornije v Los Angelesu, je bil ob izstrelitvi misije Apollo 7 star 36 let. Nasin tretji civilni astronavt (po Neilu Armstrongu in Elliotu Seeju) je bil leta 1968 pilot lunarnega modula na misiji Apollo 7. Cunningham je bil zadnji preživeli član posadke Apolla 7.

Walter Cunningham (Foto: Wiki)

“Danes žalujemo za Walterjem Cunninghamom: ameriškim marincem, domoljubom in astronavtom Apolla. Cunningham je preživel 11 dni v nizki zemeljski orbiti med Apollom 7, prvim poletom Apolla s posadko, ki je bil ključnega pomena za uspeh našega programa pristanka na Luni,” je zapisala NASA na Twitterju ob pripetem videu.

Misija Apollo 7 se je začela leta 1968 in je trajala približno 11 dni, posadka pa je bila poslana na potovanje v orbito, kar je pomenilo poskusni let, ki bi lahko pokazal sposobnost kapsule Apollo, da se sreča z drugim vesoljskim plovilom v orbiti in utre pot za prihodnje raziskovanje globlje v prostora. Za človeštvo pomembna misija se je Američanom predvajala iz vesolja v živo in se zapisala v zgodovino. Cunningham je bil zadnji preživeli član posadke Apolla 7, v kateri sta bila tudi astronavta Wally Schirra in Donn Eisele.

Ana Horvat