Zakaj tolikšna raznolikost Evropejcev pri barvi las in oči?

Po eni teorij je raznolikost v barvi las in oči Evropejcev posledica spolnega izbora v času lovske kulture glacialne dobe.

Evropa je pri barvi oči in las prebivalstva bolj raznolika kot preostali svet. Čemu ta raznolikost v Evropi? Dr. Peter Frost meni, da je to posledica spolnega izbora v času lovske kulture glacialne dobe.

Kanadski doktor antropologije Peter Frost se ukvarja predvsem s fenomenom raznolikosti pri barvi oči in las pri Evropejcih v primerjavi z Neevropejci, kjer je barva oči in las bolj uniformna. Frost je to raznolikost poskušal pojasniti v eseju, ki ga je objavil tako na svoji Univerzi Laval v Kanadi kot tudi na Univerzi St. Andrews na Škotskem. Frost pravi v svojem eseju, da ima večina ljudi na našem planetu samo eno barvo las in eno barvo oči. Evropejci so po tem pravilu velika izjema: njihovi lasje so sicer lahko črni, a so tudi rjavi, laneni, zlati ali rdeči; oči so lahko rjave, a so tudi modre, sive, mandljeve ali zelene. Tovrstna raznolikost je najbolj vidna na območju vzhodnega Baltika in zajema severno, osrednjo in vzhodno Evropo (Slovenci spadamo v skupino, kjer ima 50 do 80 odstotkov prebivalstva svetle lase in/ali oči). Bolj ko se pomikamo stran od tega jedra raznolikosti proti jugu in vzhodu, bolj narašča odstotek ljudi, ki imajo rjave oči in črne lase.

Zakaj barvna raznolikost Evrope
Zakaj ta barvna raznolikost in zakaj le v Evropi, se sprašuje Frost. Nekateri znanstveniki sicer menijo, da je to stranski učinek naravne selekcije za svetlejšo kožo, da bi zagotovili dovolj vitamina D na severnih zemljepisnih širinah. Na barvo kože pa vplivajo različni aleli (različice istega gena na genskem lokusu, ki so navzoče v populaciji osebkov iste vrste) za barvo las ali barvo oči, razen tistih za rdeče ali modre oči. Vendar nekateri aleli nimajo učinka na pigmentacijo kože.

Drugi znanstveniki menijo, da je vzrok mešanje z neandertalci. Vendar pa glede na pridobljeno mtDNK med poznimi neandertalci in zgodnje modernimi Evropejci ni mogoče opaziti genetske kontinuitete. Morda je med obema skupinama prišlo do določenega pretoka genov, vendar zagotovo ne dovolj, da bi lahko upoštevali veliko število Evropejcev, ki nimajo niti črnih las niti rjavih oči, meni Frost.

Nekateri znanstveniki pa zagovarjajo teorijo, da je ta barvna raznolikost nastala z naključnimi dejavniki: genetski drift, učinki ustanovitelja, sprostitev naravne selekcije itd. Toda ti dejavniki, meni Frost, niso mogli ustvariti tako široke palete lasnih in očesnih odtenkov v 35.000 letih, ko so moderni ljudje naselili Evropo. Gen za barvo las (MC1R) ima vsaj 7 alelov, ki obstajajo samo v Evropi, in enako verjetno velja za gen za barvo oči (OCA2). Če vzamemo hipotezo o sprostitvi izbire, bi bilo potrebnih skoraj milijon let, da se ta količina raznolikosti akumulira, meni Frost.

Ljudje smo bolj naklonjeni svetlim barvam
Frost se zato nagiba k tezi, ko jo zagovarja genetik Luigi L. Cavalli-Sforza, da je odgovor na to vprašanje spolni izbor. V surovih razmerah glacialne dobe (25.000−10.000 pr. Kr.) v severni in osrednji Evropi je bil lov edina oblika preživetja, na dolgih in napornih lovskih pohodih je umrl velik del mladih moških, zato so preživeli imeli veliko možnost izbora med za razmnoževanje primernimi ženskami. Trde razmere tudi niso omogočale poligamne zveze, že za preživetje enega para in njunih otrok je šlo na tesno s hrano. Zato so moški izbrali “tisto pravo” med ženskami. In pri izbiri, kar nam navsezadnje dokazujejo tudi reklamni strokovnjaki, smo ljudje dovzetni za svetlejše barve in za “unikatnost”. Evropski moški v lovski dobi so si torej med razpoložljivimi ženskami za družice izbirali tiste s svetlejšo barvo las, oči in kože oziroma tiste, ki so bile še bolj nenavadne, denimo rdečelase ali zelenooke.

Končna možnost za raziskave bi lahko bila izločitev DNK iz skeletnih ostankov, da bi se prikazala evropska spremenljivost MC1R in OCA2 v zadnji ledeni dobi. Če je hipoteza o spolni izbiri resnična, naj bi se spremenljivost MC1R in OCA2 v tem časovnem obdobju skoraj v celoti razvila, sklene svoj esej dr. Peter Frost.

Bogdan Sajovic

 • Zgornji

  ČLOVEŠKA RASA NIMA NOBENE POVEZAVE Z PREDADAMITI, RAZEN V AVSTRALIJI PRI ABORIGINIH IN ŠE NEKATERIH AFRIŠKIH PLEMENIH, KI SO SE ZMEŠALI Z NAŠO RASO !!! ! !!! VSA OSTALA ZAVAJANJA KI SO NAM JIH PODTIKALI V ŠOLAH, SO PLOD POMANJKANJA PODATKOV !!! ! !!!

  • freedomfighter

   Hahah niti nova 24 se ne strinja vev s tvojimi zgodbicami o kreaciji in nemesanju homo sapiensa…se enkrat kako mislis da imamo ljudje v sebi gen neandertalca ce se nismo mesali z njim?

   • Zgornji

    A moram tebi vse večkrat razložiti ?? No, morda sem res slabše razložil. Še enkrat : ” nima nobene povezave RAZEN … in geni so se Kasneje očitno morali malo pomešati . Zastopš’ z’dej kej buljš ? :-) ;-) :-)

    • freedomfighter

     Ja ce bi se kaj zanimal za genetiko bi vedel da se po cistosti gena vidi kdaj priblizno se je pomesal z geni nasih prednikov…ampak za to si.je.potrebno.kaj prebrati ne pa pustiti da te vodijo prepricanja in predcodki…sploh ne vem kaj me prepricujes da smo mi nastali v evropi in nasi predniki nisoiz afrike…res te ne razumem…nekoc v zgodovini so se nasi predniki mesali z neandertalci in toje dejstvo…sploh ni vazno kdaj so se pomesali ce so se pomeni da je eden nasih prednikov neandertalec…vprasanje a smo bi najprej beli in se potem mesali z neandertalci ali obratno je povsem nepomemben…konec koncev ce smo ratali beli zato ker smo ziveli izven evrope nas nima kaj skrbeti za prihodnost ker bodo evropski crnci slej ko prej zbledeli in ratali beli

     • Zgornji

      Kaj si zdaj izmišljuješ in me lažno obtožuješ, da te hočem prepričevati da smo nastali v Evropi ??? !!! ??? Nikjer nisem tega Nikoli rekel, Zato teh tvojih Laži ne mislim več poslušati !!! ! !!!

 • stajerc5

  Komaj cakam na enega rdecezvezdnega rusomongoloida, da mi pove, da je cisto normalno, ce dobita dva blondna Sveda (moski in zenska- da ne bo pomote, hihijiii) dvakrat zganega dojencka…

  • JANEZ GUS

   To pa zato,ker je od črne krave mleko pil.

   • sunday

    ne, mama je pila “mleko” od črne krave oz. črnega bika!!!

  • AG Eric Holder

   Lahko ga posvojita. :)

   PS: Debil zarukan! :)

   • stajerc5

    Mars nasaj v garazo ali pa v klet! Ne vem kje te drzijo, posvojencka.

    • Perkele

     Spet potrebuješ terapevtskega psa, da te pomiri?

  • Alex Maribor

   gnus smrdljivi pokvarjeni-sramota si za ta planet s tako čudovitim vokabularjem

 • Franc Šink

  To je zato, ker v Evropi ni ljudi, ki bi bili čistokrvni. tudi v Sloveniji ne. Mogoče naši konji in psi.

  • stajerc5

   Za pse nisem ziher, ker imamo tooooliko cudnih garaz z yu zastavo…

  • Dragan Krstič

   V Sloveniji je veliko čistokrvnih Slovencev, to dokazujejo na volitvah ko volijo komuniste, v Dražgošah se zbirajo, obožujejo Jankoviča, tečejo v čast “osvoboditve” Ljubljane in tisto poglavitno dejstvo da imajo raje jugoslovansko zastavo kot slovensko.

  • Mihilus

   V tem kontekstu potemtakem noben ni čistokrven, tudi psi in konji ne. Navsezadnje nekje daleč v zgodovini vsi imajo iste prednike. Vsi izhajamo iz praluže kajne?

   Nihče izmed etnonacionalistov ne zagovarja neke 100% “rasne” čistosti. Bodo pa postavljene meje in to bo to.

   Večina ljudi, ki govori takšne bedarije kot “nihče ni čistokrven” seveda to govori iz osebnih interesov. Ker imajo sami ali pa njihovi potomci mešano poreklo.

   Odpravljanje nekaterih posledic globalizma bodo brutalne. Imeli smo se lepo na račun globalizma, ampak prišel bo čas, ko bo treba plačat ceno. Žal mi je.

   • freedomfighter

    A si kdaj pomislil da bomo “cistokrvni” najebali glede na to da je v evropi dosti vec mesancev…poglej recimo slovenijo…jaz dvomim da nas je miljon cistokrvnih…no jaz se ze ne morem dati za cistokrvnega ker imam sigurno tudi italjanske prednike tako da

    • Mihilus

     Ne vem kaj se bo zgodilo. Dejstvo pa je, da imamo 1:prednost domačega terena in 2:nasprotnik ni neka uniformna enota ampak nestabilna koalicija med seboj nekompatibilnih in skreganih skupin.

     Tako menim, da bomo zmagali tudi če bomo v manjšini. Še vseeno pa imaš prav, da bomo najebal.

 • bisabre

  Zakaj tolikšna raznolikost? Ker smo dejansko raznoliki in zato ne potrebujemo nobene uvožene raznolikosti več. Naj tiste migrante kar tam puste od koder prihajajo, ker bodo samo pokvarili to čudovito evropsko raznolikost.

 • AlternativaZaSlovenijo

  To bo to ja….lol.

 • Matija Mataja

  Hahaha…..ker prispevek. Nenavadno za petek zvečer za novo24. A to želite bit zdej kul še zraven..:-)

  • ZatonMesecnikov

   ne komentiraj nečesa, česar ne poznaš, niti ne razumeš matija. loti se svoje Svetovne revolucije…

   • Matija Mataja

    ??

 • Jože Novak

  No, dejansko so zadnje raziskave v Franciji pokazale, da neandertalec ni bil tak, kot so nam ga predstavljali vsa desetletja. Take lastnosti imajo bolj tisti, ki jih je vedno več pri nas. Znajo metati kamenje in posiljevati. To je po učbenikih “moderni človek” iz afrike.
  Dejansko pa je bil po zgoraj omenjeni raziskavi “neandertalec” – ime je po reki v Nemčiji, napreden, razmišljujoč, bel in modrook. Dobro, Hrvati so pač neka slepa veja – Mesič.
  Skratka pravljice o tem, da smo potomci Tanzanijcev (vzhodne afrike) ne pijejo vode.
  To so leni in nesposobni prebivalci zemlje. Verjetno pa se levičarji spoznajo v njih, saj so si izredno podobni (po IQ)

  • ZatonMesecnikov

   Tako je. Z dotokom Migrantov čez podonavje v srednjo Europo, se je nižal delež neandertalskega genoma v celotni populaciji na današnjih 2-5% v vseh ljudeh IZVEN Podsharske Afrike. To ne pomeni, da se je ohranilo le 2-5% genoma, ampak, da je po oceni Max Planck v obtoku do 60% neanderalskega genoma, vendar ga vsak posameznik IZVEN Podsaharske Afrike vsebuje le 2-5% od teh 60%.

   kakšen je ta vpliv na populacijo ni jasno. špekulacije so da negativen če pa pogledamo razvoj v svetu, pa je zagotovo največji tam, kjer je prišlo do mešanja z neandertalcem.

 • ZatonMesecnikov

  Židki so vas vedno motili levičarje baronček. Delavski socialisti so jih pobijali,. Samoupravni socialisti in komunisti so jim kradli premoženja in jih preganjali iz slovenije. …

  levičar kot levičar..

 • ZatonMesecnikov

  verjetno ne nekoga, ki zagovarja zadnji štadij človeške Evolucije v Sovjetih Sveta…

 • Evropa_Ni_Isto_Kot_EU Evropa

  kaj jo mantrate, dajte ji tiča v usta pa bo mir, ona rabi tiča, ne pa težkih vprašanj, boga reva

 • RATATA

  Prihod Venetov v današnjo Slovenijo med 1200 in l000 pr. Kr. pomeni začetek slovenske etnije, ki v naslednjem tisočletju ni bila spremenjena. Tudi v rimski dobi ni dokazov. da bi slovensko prebivalstvo izginilo ali bilo romanizirano. Nasprotno, zgodovinska pričevanja in jezikovne sledi dokazujejo nepretrgano nadaljevanje slovenskega jezika in torej slovenskega naroda od začetka do današnjih dni.
  http://www.korenine.si/zborniki/zbornik01/htm/zacetek.htm?fbclid=IwAR1uK0iscWe3aq97-MnyCaCREGjvFN5cZTENYU9jWDyJbZxFG-bGyIG1WvI

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!