Zapisala se je v zgodovino: Kanadska Indijanka z enim strelom iz malokalibrske puške pokončala rekordno velikega grizlija

Indijanka Bella Twin z uplenjenim grizlijem.

Kanadska Indijanka je leta 1953 s puško kalibra .22 ustrelila rekordno velikega grizlija. Medveda je uplenila v samoobrambi s strelom naravnost v možgane. Njen strelski podvig še dandanes polni naslovnice severnoameriških medijev.

Pisalo se je leto 1953, ko je kanadski Indijanki Belli Twin uspel naravnost neverjeten strelski podvig. Z malokalibrsko puško je namreč usmrtila nadpovprečno velikega grizlija. Dogodek se je pripetil med lovom na malo divjad, ob tem pa jo je spremljal njen partner Dave Auger. Sijajen lovski podvig ji je uspel pri 63-letih v zvezni državi Alberta v Kanadi. Pretresljivo doživetje se je pričelo potem, ko sta opazila, da jima nasproti prihaja gromozanski grizli. V želji, da bi se izognila srečanju, sta se poskušala skriti. Vendar pa se jima je kljub temu orjaški medved vse bolj približeval. V nekem trenutku je bil že tako blizu, da se je Belli zdelo manj tvegano, da ga ustreli, kot ne, poroča Ammoland.

Medved naj bi bil ob tem oddaljen le še nekaj metrov. Bolj točno se ocenjuje, da bi lahko šlo za kakšnih deset metrov. Po vsej verjetnosti je videla, kako se je zaustavil in pričel ovohavati zrak, vendar podrobnosti verjetno ne bomo nikdar izvedeli. V tistem trenutku pa je medveda zadela ob stran njegove glave. Ob tem ji je bilo v veliko pomoč dobro poznavanje anatomije živali, saj jih je s kože odrla na stotine ali celo na tisoče. Prav zato je natančno vedela, v kateri del lobanje ciljati oziroma kje ima le-ta najšibkejšo točko. Ko je ustrelila je medved padel na mestu. Bil je gromozanski, Indijanka pa se mu je nato približala in vanj izpraznila še preostalo zalogo nabojev kalibra .22. Želela se je namreč zares prepričati, da je medved poginil, in da ni zgolj omamljen.

Na sliki lahko vidimo, kako majhen je kaliber puške .22, s katerim je Indijanka pokončala grizlija, v primerjavi s kalibrom .308, ki je namenjen lovu večjih živali. (Foto: nova24tv)

Znano je, da je živega medveda potrebno ustreliti na polovici razdalje med očesno zenico in ušesno odprtino. Če pa želi nekdo uspešen strel opraviti od spredaj, pa mora ciljati točno v nos zveri. V primeru, da medved odpre gobec, pa ga je treba ustreliti v mehko nebo. Če pa boste ciljali nad nosom, boste po vsej verjetnosti zgrešili možgane. Puška Indijanke je bila sicer tipa Cooey Ace 1, svoje orožje pa je uporabljala že dolgo časa, preden je do dogodka prišlo. Indijanka pa je bila znana kot zelo dobra strelka. Po zaslugi njenega vnuka in priznanega pisatelja Larryja Loyieja pa je ovekovečena tudi v knjižnem delu – otroški uspešnici z naslovom As Long as the Rivers Flow.

Medvedova lobanja s strelnimi ranami v predelu glave. (Foto: Ammoland)

Tudi v Sloveniji srečanja z medvedi niso prav redek dogodek, ki pa se včasih konča nesrečno, in sicer za tiste, ki medveda srečajo. Pred letom in pol, torej v začetku poletja smo poročali, da je v jutranjih urah v naselju Vrh nad Želimljami v občini Škofljica, medved napadel osebo in jo poškodoval. Vest je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje. Napadenega človeka so prepeljali v ljubljanski klinični center, posredovali so tudi policisti, lovci in intervencijska skupina za velike zveri Zavoda za gozdove Slovenije.

Puška kalibra .22, s katero je Indijanka pokončala grizlija. (Foto: Ammoland)

Domen Mezeg

Komentarji so onemogočeni.