fbpx

Zaradi karantene bi lahko število nenačrtovanih nosečnosti naraslo za sedem milijonov!

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Ukrep socialne izolacije zaradi pandemije koronavirusa bi lahko pripeljal do tega, da bi se število nenačrtovanih nosečnosti povzpelo kar za sedem milijonov. To kažejo tudi podatki Združenih narodov za prebivalstvo (UNFPA).

Motnje v oskrbovalni verigi v času koronakrize bi lahko povzročile, da bi bila kontracepcijska sredstva nedostopna za 47 milijonov žensk v državah v razvoju, piše Jutarnji,  medtem ko poročilo UNFPE  pojasnjuje, da bi to lahko privedlo do sedem milijonov dodatnih nenačrtovanih nosečnosti. Analiza UNFPA predvideva, da bi že šestmesečna karantena lahko povzročila 31 milijonov dodatnih primerov spolnega nasilja, ki bi se dogajalo med štirimi stenami, med katere so v tem obdobju zaprte ženske – nekatere žal s svojimi nasilnimi partnerji.

Posledice bi pustila tudi zakasnitev programov, namenjenih prenehanju praks pohabljanja ženskih spolnih organov in otroških porok, zaradi pandemije, kar naj bi v naslednjem desetletju povzročila še dva milijona primerov pohabljanja ženskih spolnih organov in še 13 milijonov porok odraslih moških z otroci, kar bi sicer lahko preprečili, opozarja UNFPA. Čeprav gre za grobe ocene, podatki kažejo na “katastrofalne potencialne posledice Covid-19 za ženske in deklice po vsem svetu”, je povedala izvršna direktorica UNFPE Natalia Kanem.

Foto: Youtube

Prepričana je, da “pandemija poglablja neenakost in ogroža dodatne milijone žensk in deklet, da izgubijo sposobnost načrtovanja družine in zaščite svojega telesa in zdravja”. Ob tem dodaja, da je treba “reproduktivno zdravje in pravice žensk varovati za vsako ceno”.

Marjanca Scheicher