fbpx

Zaznali prvi primer okužbe s covidom pri gorilah!

Foto: San Diego Zoo Safari Park

Pri osmih gorilah v živalskem vrtu v San Diegu so zaznali okužbo na koronavirus potem, ko je večina goril, ki živijo v skupnem prostoru, pričela kašljati. Šlo naj bi bilo prvi znani primer okužbe med takimi primati v ZDA in morda tudi na svetu.

Zdi se, da je okužba na gorile prišla s strani enega od članov osebja, ki je zadolžen za oskrbo prosto živečih živali v parku in je bil tudi pozitiven na okužbo s covidom. Omenjeni je bil tekom okužbe brez simptomov in je ves čas nosil zaščitno masko, ko se je nahajal v bližini goril.

Veterinarji pozorno spremljajo zdravstveno stanje goril. V času zdravljenja bodo te po besedah izvršne direktorice živalskega vrta Lise Peterson ostale v svojem življenjskem okolju v parku, severno od San Diega. Za zdaj jim dajejo vitamine, tekočino in hrano, niso pa deležne kakšnega posebnega zdravljenja. Po besedah Petersonove se gorile dokaj dobro držijo.

Zaradi podobnosti DNK-ja človeškemu ni znano kakšne bodo posledice
Skupina okuženih goril ostaja v karanteni, kjer skupaj jedo in pijejo. V živalskem vrtu upajo na popolno okrevanje. Medtem, ko so okužbo s koronavirusom v preteklosti že zaznali pri minkih in tigrih, gre tokrat za prvi primer okužbe pri velikih opicah. Zaradi tega še ni znano ali bodo nastale kakšne resnejše posledice ali ne. Strokovnjake za divje živali toliko bolj skrbi za ogroženo vrsto živali, ker je njihov DNK v 98,5 odstotkih enak človeškemu. Ob tem pa še velja poudariti, da so gorile tako kot ljudje socialna bitja.

Okužene gorile v živalskem parku v San Diegu so zahodne nižinske gorile, katerih število se je v zadnjih dveh desetletjih zmanjšalo za več kot 60 odstotkov na račun krivolova in bolezni, poroča Svetovni sklad za naravo. V živalskem vrtu so se odločili za izvedbo testa, ko sta dve gorili pričeli kašljati 6. januarja. Potem, ko so bili v ponedeljek znani izsledki testov, se je osebje živalskega vrta pričelo pogovarjati s strokovnjaki, ki zdravijo paciente s koronavirusom. Želijo biti namreč pripravljeni v primeru, če se pri kateri od okuženih živali pojavi resnejši potek bolezni.

Foto: Printscreen San Diego Zoo

Odločili so se, da bodo okužene gorile ostale skupaj, saj bi lahko njihova ločitev bolj škodila, kot koristila. Gre namreč za divje živali, ki imajo svojo odpornost in se lahko zdravijo na drugačen način kot ljudje. V živalskem vrtu so se odločili za uvedbo določenih varnostnih ukrepov, poroča britanski Daily Mail. Osebje se bo moralo v stiku z živalmi ustrezno zaščititi. Obiskovalcev v parku sicer že ni od začetka decembra, ko je pričelo strmo naraščati število okužb.

Nina Žoher