fbpx

ZDA in Anglija več muslimanskih držav kaznovali s prepovedjo elektronskih naprav na letih na svoje ozemlje

Foto: EPA. Slika je simbolična.

Naraščujoči islamski terorizem pomeni tudi dodatne varnostne ukrepe v zahodnem svetu, kar bodo občutili potniki iz več držav Bližnjega vzhoda in severne Afrike, ki bodo leteli v ZDA in Veliko Britanijo. Odslej namreč pri sebi ne bodo več smeli imeti elektronskih naprav, večjih od pametnega telefona, kar bo prizadelo na tisoče poslovnežev, ki tudi na letih sklepajo posle in imajo ves čas pri sebi prenosne in tablične računalnike. Čeprav je odločitev Američanov in Angležev v omenjenih državah naletela na velik odpor javnosti in politike, pa je to posledica premajhnega zavzemanja vladajočih v teh državah, da bi učinkoviteje sodelovali pri preprečevanju globalnega terorizma.

Združene države Amerike pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa so prepoved uvedle v torek, nanaša pa se na devet letalskih družb iz osmih držav: Turčije, Maroka, Jordanije, Egipta, Združenih arabskih emiratov, Katarja, Savdske Arabije in Kuvajta. Gre za letalske družbe, ki upravljajo okoli 50 letov v ZDA dnevno z letališč v Kairu, Amanu, Kuvajtu, Casablanci, Dohi, Rijadu, Džedi, Carigradu, Dunaju in Abu Dabiju.

Nekaj dni po ameriški prepovedi je podobno določitev sprejela tudi britanska vlada, ki je prepoved uvedla za vse lete iz šestih držav: Egipta, Turčije, Jordanije, Savdske Arabije, Tunizije in Libanona, poroča britanska državna televizija BBC.

Pri ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost so sicer kot razlog za prepoved navedli vrsto napadov na letalih in letališčih v minulih dveh letih. Med drugim so omenili strmoglavljenje ruskega letala nad Egiptom oktobra 2015, ko je umrlo 244 ljudi, in neuspeli poskus lanskega napada na somalijskem letalu, pri katerem je bil uporabljen prenosnik. Tudi na britanskem obrambnem ministrstvu so navedli podoben razlog; elektronske naprave se vse pogosteje uporabljajo za eksploziv, zato gre za preventivno prepoved iz povsem varnostnih razlogov.

Ni nenavadno, da so se v omenjenih državah z večinsko muslimanskim prebivalstvom jezno odzvali na ameriško-britansko varnostno odločitev. Zagovorniki islama na Twitterju obe vladi že označujejo za islamofobni, nihče pa ne govori o številkah, ki kažejo, da največ teroristov v zahodni svet s slabimi nameni potuje ravno iz omenjenih držav.

Oglasil se je tudi turški diktator Recep Tayyip Erdogan, ki je Anglijo in ZDA že pozval, naj odpravita prepoved, ki je po njegovih besedah usmerjena proti vsem muslimanom.

T. F.