fbpx

Zdravniki 20 let niso opazili, da ima pacientka v telesu kos gaze!?

Foto: Pixabay

Ko se je ženska počutila slabo, ni niti pomislila na to, da je za to v resnici kriv tujek, ki ga v telesu nosila kar dvajset let. Bil je kos gaze, ki jo je zdravnik med operacijo preprosto pozabil v njenem črevesju. 

Primer o pozabljivem zdravniku je bil objavljen v julijski številki medicinske revije Cureus Medical Journal. “Pacientka je bila popolnoma brez simptomov celih 20 let kljub prisotnosti precejšnjega kosa tujka v trebušni votlini,” je bilo mogoče prebrati o grozljivi medicinski napaki.

Pripetljaj, ki bi ga bilo mogoče preprečiti, se je zgodil, potem ko je neimenovana 65-letna bolnica zbolela za redko vrsto raka želodčne sluznice, zaradi česar je imela leta 1999 vrsto operacij, da bi jo pozdravili. Po poročanju so pred kemoterapijo izvedli gastrektomijo in epiploektomijo.

Potem ko so žensko ozdravili raka, je v njenem telesu zaradi kirurgove nedoslednosti ostal tujek. Nesrečnica kar 20 let ni opazila, da je kaj narobe, dokler je niso dva dni pestile hude bolečine v trebuhu, vročina, nočno znojenje in otekanje. Pacientka je trpela tudi zaradi nerazložljive anoreksije in je izgubila več kot 10 odstotkov svoje telesne mase.

Prestrašena zaradi naštetih simptomov se je odpravila v bolnišnico, kjer so ji pri ultrazvočnem slikanju trebuha odkrili velik snop gaze. Zdravniki menijo, da je slepi potnik ostal v njenem debelem črevesu med operacijo pred več kot dvema desetletjema.

Na srečo so kirurgi lahko brez težav odstranili tujek. Priložene fotografije prikazujejo kos gaze, ki je videti skorjasta in rjava kot starodavna mumija. Zanimivo je, da je bil ostanek gaze viden na različnih pregledih med pacientkinimi obiski v zadnjih 20-ih letih, vendar ji zdravniki tega menda sploh niso povedali, ker ni kazala nobenih simptomov. Avtorji študije primera niso razkrili, od kod je pacientka in kje je bila zdravljena, poroča New York Post.

Sara Kovač