fbpx

Želite obogateti? Potem se morate nujno potopiti v švicarsko kanalizacijo

Foto: epa

Naslednja zlata mrzlica se bo očitno dogajala kar v švicarskem kanalizacijskem sistemu. Strokovnjaki ocenjujejo, da Švica vsako leto odplakne za 43 kilogramov zlata v vrednosti 1,5 milijona evrov.

Strokovnjaki švicarskega inštituta za vodno znanost in tehnologijo EAWAG so na podlagi strokovnega pregleda 64 kanalizacijskih naprav po  celotni Švici prišli do neverjetne ugotovitve.

V kanalizacijski sistem naj bi vsako leto odplaknili kar 43 kilogramov zlata v vrednosti 1,5 milijona evrov. Koncentracijo te žlahtne kovine so sicer tako majhne, da ne predstavljajo okoljske grožnje.

V Švici je 70 odstotkov vsega zlata na svetu
Najvišje koncentracije zlata so našli v švicarskem kantonu Ticino na jugu države, kjer bi se marsikomu iskanje zlata tudi izplačalo. Poleg tega so strokovnjaki ugotovili, da gre skozi švicarsko kanalizacijsko omrežje poleg zlata tudi 3 tisoč kilogramov srebra, vrednega 1,4 milijona evrov. Švica je sicer ena najbogatejših držav sveta, v njihovih bankah in hranilnicah pa je 70 odstotkov vsega svetovnega zlata, piše RT.

Foto: STA

C. Š.