fbpx

Življenjska zgodba: Gasilec brez obraza

Patrick Hardison, gasilec, je septembra 2001 vstopil v gorečo hišo, nakar se mu je na glavo zrušila streha, zaradi česar mu je vročina stalila gasilsko masko na obrazu. Zadržal je dih in si skušal rešiti življenje tako, da je skočil skozi okno. Uspelo mu je preživeti, vendar s hudimi poškodbami.

Prejel je hude opekline po obrazu, vratu in zgornjem torzu. Izgubil je veke, ušesa, ustnice, večino nosu in obrvi.

70 operacij obraza
Preden je Hardisonu nekdo iz njegove cerkve povedal za dr. Rodrigueza, ki je takrat še delal v medicinskem centru Univerze v Marlyandu in je opravil že več uspešnih presaditev obraza, je Hardison preživel že 70 rekonstrukcij obraza.

Kakšno leto po vzpostavitvi stika s slavnim kirurgom, ko je v motoristični nesreči umrl David Rodebaugh, 26-letni motorist, mu je le-ta v celoti zamenjal kožo na obrazu. Hardison je poleg presaditve prejel tudi nova ušesa, slušna kanala, dele brade, lic in celoten nos.

Tri mesece po operaciji se počuti dobro, po predividevanjih dr. Rodrigueza pa bo lahko že čez pol leta govoril popolnoma normalno.

Čeprav bo upokojeni gasilec celotno življenje živel z bolečino, pravi, da je vredno. “Lahko živim z bolečino,” je povedal za New York Magazine.

Milijon dolarjev za transplantacijo obraza
Celoten poseg je stal približno 850 tisoč do milijon dolarjev. Od leta 1985 do sedaj so opravili 28 transplantacij obraza, od teh so se tri končale s smrtjo pacienta.

Ž. K.