Zlati košarkarji bodo dobili zlati red za zasluge

Turcija, Istanbul. Finale evropskega prvenstva v kosarki med Slovenijo in Srbijo. Slovenska kosarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu 2017 osvojila zlato medaljo, potem ko je v finalu v Istanbulu s 93:85 premagala Srbijo.

Slovenski košarkarji, ki so lani septembra osvojili zlato medaljo na evropskem prvenstvu v Turčiji, bodo danes iz rok predsednika države Boruta Pahorja prejeli zlati red za zasluge. Kot je v obrazložitvi zapisano, za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa ter navdih ljudem.

Nepremagljivo moštvo so sestavljali Goran Dragić, Luka Dončić, Anthony Randolph, Gašper Vidmar, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Edo Murić, Saša Zagorac, Žiga Dimec, Matic Rebec, Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić.

(Foto: Twitter/@kzs_si)

“Naši igralci so izžarevali energijo, moč, samozavest in odločenost. Mi, Slovenci! je v času prvenstva odmevalo po celotnem košarkarskem svetu. Evropska zlata medalja ima za slovensko košarko sijaj zmage, kakršne doslej še ni bilo. Njeno žlahtnost dodatno plemeniti dejstvo, da je bilo evropsko zlato tudi prva slovenska medalja v članski konkurenci. Ob tem sta se kapetan Goran Dragić in Luka Dončić uvrstila v najboljšo peterko prvenstva, Goran Dragić pa je postal tudi najkoristnejši igralec,” je še zapisano v obrazložitvi Urada predsednika RS.

(Foto: www.fiba.basketball)

Foto: Facebook.

Foto: epa

Podelitev državnih odlikovanj bo potekala v sklopu dneva odprtih vrat, ki ga urad pripravlja ob dnevu državnosti. Slovesnost bo potekala pred Predsedniško palačo na Erjavčevi 17 in bo odprta za javnost. Kot običajno ob državnem prazniku, bo pred poslopjem tudi častna straža garde Slovenske vojske.

D. Č.

 • dež

  Najvišje priznanje za dosežke na področju športa je Bloudkova nagrada, katero so košarkarji tudi prejeli. Zato ne vidim prav nobenega razloga še za red za zasluge, ki ni namenjen športnim dosežkom.
  Da ne govorim o dejstvu, da kapetan te reprezentance dela javno reklamo pokvarjenemu županu Zoranu Jankoviću, ki niti slovenske zastave na LJ gradu ne obesi.

  • Like a smart person

   Ker pa gre za dosežke, ki presegajo sam šport, s tem priznanjem ni nič narobe. Saj, če bi komu lahko rekli patriot, so to naši basketaši, ki ugled Slovenije dvigujejo astronomsko bolj kot katerikoli politik. Se ne strinjaš?

   Ali si mnenja, da bodo dobili priznanje samo zato, ker so “levaki”?

   • dež

    Kako lahko naslov EU prvaka v košarki presega sam šport ? In kaj je patriotskega pri tem naslovu ? Ne flancaj, lepo te prosim.

    • Like a smart person

     Na tako retardirana vprašanja ne mislim sploh odgovarjati. Če misliš, da šport obstaja samostojno v nekem zaprtem prostoru,v vakumu, brez stika z ostalimi deli življenja…potem ne vem na katerem planetu živiš…
     Ne bodi tako očitno užaljen zgoj zato, ker se je kakšen basketaš z zokijem slikal…a je res vse samo zaradi tega? ali pa ker je pahor tisti, ki bo podelil priznanja. Res vas je tako iz tira vrglo?

     • dež

      Seveda ne, ker nimaš odgovora.

     • Like a smart person

      Koliko ljudi več zdaj pozna slovenijo in jo bo posledično obiskalo, povečalo turistične prihodke in prihodke državne blagajne??
      Toda ne, po tvoje je to povsem brez učinka, saj šport obstaja v svojem mehurčku, zaprt in brez stika z ostalim svetom…
      Zakaj si tako užaljen?? Zakaj jim tega ne privoščiš?? Očitno sem z drugim delom odgovora zadel

     • Like a smart person

      kdo zdaj nima odgovora, kam si poniknil?

 • Olga2345

  Še vedno vidim sliko Dragića s Kahlom in Zohanom, pa Dončičev oče……Fuj!

  • Like a smart person

   In potem se čudite, zakaj imajo normalni ljudje odpor do desnice….ker bi raje sebe v nogo ustrelili kot privoščili srečo nekemu “levaku”. Nato pa bežite v objem največjim diktatorjem, ker ste neprestano tako grozno prestrašeni.
   Gamad

   • Olga2345

    ??? Normalen človek se ne druži s posiljevalcem mater samohranilk in mu dela reklamo! To nima veze z “desnimi ali levimi”!

    • Like a smart person

     Pri tebi, Olga, ima vedno vse veze z levimi-desnimi. Brez izjeme, vedno. Ne zavajaj, predobro te poznamo tukaj.
     Če bi se slikal z Janšo, bi povsem “pozabila” na vse koruptivne škandale in kazenske ovadbe (ki so, ugibam, itak vsi plod kučanove mreže petokolonašev in udbe)

     • Olga2345

      “…..vse koruptivne škandale in kazenske ovadbe (ki so, ugibam, itak vsi plod kučanove mreže petokolonašev in udbe)”
      Že samo ste napisali, kaj je vzrok deomonizacije Janše, saj gre za zlorabo medijev in sodstva! Kučan je v vse vpleten, o tem je javno pričal tudi srbski udbaš!
      Pri Jankoviću gre pa v nasprotno smer! Celo izločevanje DOKAZOV in odpuščanje milijonskih dolgov!???????
      Poglejte si ljubljanski grad! Kje je slovenska zastava?!! Je Jenkovic župan slovenskega glavnega mesta ali mafije? Je Janković vreden spoštovanja?

     • Like a smart person

      To sem napisal zato, ker ste desni tako dolgočasni in ponavljajoči, da vsi točno vemo, kaj boste rekli, še preden na to pomislite. Ker je vedno isto, brez izjeme.
      Ljudje imajo odpor do Janše ne zaradi Kučana, ampak zaradi Janše samega, njegovih besed in dejanj. Bolj hinavskega lažnjivca težko najdeš v slovenski zgodovini. Isto je s Trumpom v ZDA, kjer mu navijači ližejo noge in ga brezpogojno opravičujejo, tudi ko je korupcija vsem vidna kot beli dan.

      Kar se mene tiče bi moral Zoki že zdavnaj sedeti, prav tako kot Janša. In ravno s tem dejstvom se ne moreš sprijazniti.

      In to je glavna razlika med t.i. levičarji in desničarji…slednji ste prepričani, da MORATE braniti “svoje” za vsako ceno, ne glede kako skregano z logiko je vse skupaj. In to brezpogojno branjenje imate za vrlino, za nekaj častnega. Ste prestrašeni in užaljeni istočasno, skratka ravno pravšnje občinstvo za diktatorje.

 • stajerc5

  Pa kaksnega vraga jim bodo se obesili okoli vratu!? Ko je slo za izplacilo, ze tako smesno majhne financne nagrade, denarja, so pa cakali mesece in mesece in…, se danes jo ne bi imeli, ce ne bi prisla svinjarija v javnost.
  PS.: Ce zasluzijo fantje ne vem kaksne abermilijone drugje, nima nobene veze z nizkotno moralo drzave! Privatno je privatno, drzava pa mora gledati na svoj renome in pokazati svoj ponos na domovino in drzavno ekipo!!!