fbpx

Znanstveniki izračunali, kdaj se bo zgodilo izumrtje človeštva

Foto: iStock

Od zadnje velike vojne je minilo več kot 70 let. Vsi ostali konflikti so se v primerjavi z II. svetovno vojno dogajali na območnih ravneh, običajno hermetično zaprto v lastnem balončku, v katerega ni vstopal nihče drug razen vpletenih v vojno. Mnenja analitikov so deljena. Nekateri so prepričani, da smo presegli vojne svetovnih razsežnosti, medtem ko drugi menijo, da se počasi približujemo naslednji katastrofi.

Raziskovalec z Univerze v Koloradu Aaron Clauset se je odločil za študijo, s katero je raziskoval trende med obdobji vojn in obdobji miru po svetu. S pomočjo podatkov iz projekta o vzporednicah vojne je po poročanju RT izluščil vzorce, trende in verjetnosti, ki bi lahko nakazovali naslednji izbruh velike vojne.

Projekt vzporednic vojne je podatkovna baza vojn, ki vključuje datume in smrti v vojnah vse od leta 1823. Clauset je preučil podatke 95 meddržavnih konfliktov vse do leta 2003. Podatki ne vključujejo državljanskih vojn ali terorističnih napadov. V svoji študiji je preučeval stanje pred, med in po določeni vojni z namenom, da bi ugotovil, ali je v preteklosti obstajala družba, ki je živela v daljšem obdobju miru.

Foto: iStock

Po njegovih ugotovitvah dolga obdobja brez večje vojne, tako imenovana obdobja “dolgega miru”, niso nič novega, do njih prihaja relativno pogosto, a se ravno tako hitro obrnejo. Kakor je povedal Clauset, “vzorec dolgega miru bi moral obstati vsaj še naslednjih 100 do 150 let, preden bi mu lahko rekli resnični trend.”

Zatišje pred viharjem
Rezultati študije so pokazali, da je trenutni mir šibek in nadvse iluzoren. Skozi zgodovino je obdobju miru namreč vedno sledilo obdobje intenzivnega konflikta. “Zgodovinski vzorci vojne tako implicirajo, da bi dolg mir lahko bil veliko bolj šibek kot bi si zagovorniki teorije upali priznati, kljub vsem poskusom, da identificirajo mehanizme, s katerimi bi zmanjšali verjetnost meddržavnih vojn.”

“Tako imenovani trend ‘dolgega miru’ mogoče ne bo tako dolg in mogoče ne bo trend,” je izsledke študije komentiral antropolog Rahul Oga, ki je sodeloval pri raziskavi. Clauset je uporabil računalniški model tudi za to, da bi napovedal, kdaj bi lahko prišlo do pogube človeštva. Po njegovi oceni naj bi človeštvo na Zemlji imelo pred seboj še nekje med 383 in 11.489 let.

Ivan Šokić