fbpx

Znanstveniki na nepričakovanem mestu odkrili domovanje velikih belih morskih psov

Foto: iStock

Raziskovalci so se v Tihem oceanu dokopali do presenetljivega odkritja. Našli so namreč skrivališče velikih belih morskih psov, in to v predelu, za katerega so prej menili, da predstavlja nerodoviten in prazen del oceana.

Znanstveniki so bili nad odkritjem šokirani, saj niso vedeli, da omenjeno območje predstavlja dom morskim psom. Veljalo je namreč prepričanje, da na tem območju ni dovolj hrane za njihovo preživetje.

Vsako leto Skupnost velikih belih morskih psov iz Kalifornije organizira romanje na območje, ki je znano kot “kavarna belih morskih psov”. Na stotine smrtonosnih morskih bitij namreč plava več mesecev, da zimo in pomlad preživijo skupaj v odročnem predelu Pacifiškega oceana. Območje, ki leži med mehiškim polotokom Baja California in Havaji, je znanstvenikom od nekdaj predstavljalo gromozansko neznanko. Šele nedavno pa so raziskovalci po navedbah portala San Francisco Chronicle prišli do odkritja morskih psov v središču ničesar.

Foto: iStock

Domnevalo se je pomanjkanje hrane
Še posebej je zmedlo znanstvenike, čemu morski psi plavajo tako dolge razdalje. Zdelo se je še posebej čudno, saj se je domnevalo, da v regiji vlada pomanjkanje plena velikih belih morskih psov. Skupna ekspedicija univerze Stanford in Akvarija Monterey Bay je razkrila, da je v skrivališču morskih psov precej hrane. Raziskovalci so odkrili “veliko skupnost” majhnih, na svetlobo občutljivih bitij, ki so izredno mamljiva za morske pse, prav tako pa so prepričani, da je temačno območje bogato s plavajočimi lignji in majhnimi ribami.

Raziskovalci imajo v načrtu nadaljnje raziskovanje območja.“Zgodba o belem morskem psu vam pove, da je območje življenjsko pomembno na načine, za katere do sedaj nismo vedeli,” je prepričan znanstveni raziskovalec Salvador Jorgensen iz Akvarija Monterey Bay. “Govorijo nam o neverjetni zgodbi v odprtem morju in o obstoju skrivnostnega življenja, o katerem ne vemo ničesar.” Ob tem pa je dodal, da so z napredovanjem raziskav prišli do odkritja, da je odprto morje izjemnega pomena za bele morske pse. Glede na to, da bodo po navedbah Suna raziskovalci še naprej odkrivali območje, veliko 160 milj ali več, ki se nahaja okrog 1.200 navtičnih milj vzhodno od Havajev, je pričakovati, da se bodo dokopali še do marsikatere zanimive informacije.
N. Ž.