fbpx

Znanstveniki odkrili način za saniranje razlite nafte v morju

Foto: epa

Če se nafta, dizel ali bencin izlijejo v morje, jih je zelo težko odstraniti. Nemški znanstveniki so zdaj našli način, kako bi lahko te snovi iz vode odstranili s pomočjo magneta. To bi lahko v prihodnosti pripomoglo k občutnemu zmanjšanju posledic ekoloških nesreč, ki jih povzročajo razlitja nafte.

Znanstveniki z univerze Erlangen-Nürnberg v Nemčiji upajo, da bodo lahko v prihodnosti z nafto onesnaženo vodo očistili s pomočjo magnetov. V ta namen so razvili delce iz železovega oksida, na katerih se odlagajo nafta, dizelsko gorivo in drugi ogljikovodiki v vodi.

Železov oksid je magneten že sam po sebi. Delce so znanstveniki dodatno prevlekli z le eno molekulo tenko plastjo kisline, ki privlači mastne snovi, kot so surova nafta, bencin in dizelsko gorivo. V kakšni obliki je treba s kislino prevleči delce železovega oksida, da bi privabljali različne vrste maščob, so znanstveniki simulirali s pomočjo računalnika.

Foto: epa

Ko so nato tako obdelani železov oksid dali v vodo, onesnaženo z nafto, se je na njem nakopičil za 14-krat večji volumen molekul nafte, kot pa je bil volumen samega delca v notranjosti. Magnetne delce skupaj z ovojnico je bilo nato mogoče na razmeroma enostaven in okolju prijazen način odstraniti iz vode in jih po čiščenju celo mogoče ponovno uporabiti.

S samo enim delcem železovega oksida je tako mogoče iz vode izvleči sorazmerno velike količine nafte, so znanstveniki s profesorjem Marcusom Halikom na čelu zapisali v strokovni reviji Advanced Functional Materials. Svojo metodo so preizkusili pri različnih temperaturah ter tako v morski kot sladki vodi, poroča STA.

C. Š.