Znanstveniki pravijo, da so trupla Nezemljanov, ki naj bi jih našli v Peruju, lažna

Foto: posnetek zaslona X

Marsikoga je presenetila nedavna novica o tem, da naj bi bili v perujskem rudniku najdeni dve trupli Nezemljanov, stari tisoč let. S svojimi drobnimi telesi, rokami s tremi prsti in nenavadnimi podolgovatimi lobanjami sta mumificirana primerka videti kot križanca med ljudmi in vesoljskim bitjem iz znanega filma E.T.

V notranjosti “Nezemljanov” so našli celo vsadke iz redkih kovin, v enem izmed njih pa so tudi jajca. Domnevna Nezemljana je v Mexico Cityju predstavil Jaime Maussan, novinar in samooklicani ufolog, ki je pred tem trdil, da je našel nezemeljske ostanke.

Prisotnim politikom je Maussan povedal, da so mali trupli, ki sta bila razstavljeni v improviziranih krstah s satenom, leta 2017 našli v mestu Cusco v Peruju. Pod prisego je ta v mehiškem kongresu izjavil, da je skoraj tretjina njihove DNK “neznana” in da primerka nista bila del “naše zemeljske evolucije”. “To je prvič, da je zunajzemeljsko življenje predstavljeno v takšni obliki in mislim, da je jasen dokaz, da imamo opravka z nečloveškima primerkoma, ki nista povezana z nobeno drugo vrsto na našem svetu in da jih lahko razišče katera koli znanstvena ustanova,” je rekel Maussan.

Ufolog je tudi izpostavil, da so ostanke preučili in radiokarbonsko datirali znanstveniki na Nacionalni avtonomni univerzi v Mehiki in prišli do odkritja, da sta primerka stara več kot 1000 let. José de Jesús Zalce Benítez, direktor Znanstvenega inštituta za zdravje mehiške mornarice, je še povedal, da je bila na vzorcih med drugim izvedena analiza DNK in lahko potrdi, da trupli nimata nobene zveze s človeškimi bitji.

Predstavniki mehiškega kongresa so povedali, da jim je omenjena predstavitev dala misliti, in da je prav, da se še naprej govori o vsem tem. Mehiški politik Sergio Gutiérrez Luna, ki je tudi Maussanov prijatelj, je bil tisti, ki je tudi napovedal prvo razpravo o Nezemljanih. “Mehika se mora postaviti v ospredje in prisluhniti vsem glasovom in mnenjem. Večkrat sem že rekel, to je poslanska zbornica doma ljudstva. Tukaj so vsi dobrodošli,” je izpostavil.

To menijo znanstveniki
Znanstveniki so navedbe pospremili z nejevero in posmehom. Prepričani so namreč, da če bi prišlo do tovrstnih izsledkov, bi bilo to tudi objavljeno v strokovni reviji in bi bila poleg podana tudi recenzija, kar pa se ni zgodilo. “Če bi bilo to resnično, bi videli ustrezne znanstvene podatke in dokaze, ki bi jih predstavili strokovnjaki, objavljeni v člankih, ki bi se pojavili v recenziranih revijah, kot sta Nature ali Science,” je za Daily Mail povedal astronom Michael Garrett, profesor na Univerzi v Manchestru. Drugi znanstveniki bi po njegovih besedah preverili podatke in oblikovali svojo neodvisno analizo. “Tako deluje znanost,” je bil jasen.

V izjavi, objavljeni dva dni preden se je Maussan pojavil pred kongresom, Nacionalna avtonomna univerza v Mehiki ni neposredno potrdila ali zanikala njegovih bombastičnih trditev. “Tako kot detektivi skrbno analizirajo kraj zločina in iščejo dokaze, znanstveniki natančno analizirajo podatke, pridobljene v observatorijih,” so pojasnili in dodali, da so za iskanje nezemeljskega življenja najbolj zainteresirani znanstveniki in da ga bodo še naprej iskali s strogostjo, ki jo zahteva znanost. Precej kritična pa je bila tamkajšnja profesorica in raziskovalka Julieta Fierro, ki meni, da marsikateri podatki nimajo smisla. Poudarila je, da bodo znanstveniki potrebovali naprednejšo tehnologijo od rentgenskih žarkov, za katere trdijo, da so bili uporabljeni za ugotavljanje, ali so domnevno kalcificirana telesa res “nečloveška”.

 

Maussan je leta 2015 trdil, da gre v primeru najdenih posmrtnih ostankov v bližini Nazce v Peruju za Nezemljana, kasneje pa se je izkazalo, da gre za človeškega otroka. Potem ko je ta svoja najnovejša ‘odkritja’ predstavil pred mehiškim kongresom, so nekateri znanstveniki hitro nakazali, da so vzorci dejansko človeški ostanki, ki so bili zlonamerno spremenjeni in celo pohabljeni za namene komercialnega izkoriščanja. “Vsakega zanima vprašanje, ali obstajajo druge oblike inteligentnega življenja “tam zunaj”, vendar se zdi, da nekateri ljudje izgubijo ves občutek za racionalnost, ko so jim predstavljeni zelo slabi dokazi. Vsi si “želimo verjeti”, vendar mora vera temeljiti na trdnih znanstvenih dejstvih,” poudarja profesor Garrett.

Znan fizik Brian Cox je preko družabnega omrežja X izpostavil, da se mu zdijo ostanki preveč humanoidni. “Zelo malo verjetno je, da bi inteligentna vrsta, ki se je razvila na drugem planetu, izgledala kot mi,” je navedel in dodal, da če bi vzorec poslali v analizo podjetja za osebno genomiko in biotehnologijo 23andMe, bi bilo čez 10 minut vse jasno. Drugi priznani ameriški astrofizik Neil deGrasse Tyson ni izključil, da bi bila lahko primerka resnična. V oddaji Piers Morgan Uncensored na TalkTV je dejal: “Če sta to prava vesoljci, bi bilo to neverjetno. Toda v znanosti potrebujete preverjanje iz neodvisnih virov, zato bi to morali tudi storiti … deliti podatke z drugimi laboratoriji. Ko se med izmerjenim strinja, je mogoče govoriti o odkritju”.

N. Ž.