fbpx

Znanstveniki ugotovili, da je življenje na drugih planetih manj verjetno, kot smo do sedaj mislili

Foto: iStock

Fosfor je bistven element za življenje – nove ugotovitve kažejo, da je bilo naključje, da ga je bilo dovolj za začetek življenja na Zemlji. V skladu z novimi opažanji ugasle zvezde Rakovice (ostanke iz eksplozije te zvezde so kitajski astronomi prvič opazili leta 1054), predstavljenimi 5. aprila na evropskem tednu astronomije in vesoljske znanosti v Liverpoolu v Angliji, bi lahko bili številčnost in porazdelitev fosforja v Mlečni cesti večje naključje, kot so sprva menili znanstveniki. Zato ponekod v galaksiji verjetno ni dovolj fosforja za podporo življenja, so dejali raziskovalci.

Večina fosforja v vesolju je bila ustvarjena v zadnjih izdihljajih umirajoče velike zvezde ali med supernovo – ko zvezda izčrpa vse “gorivo” in eksplodira. Fosfor je izjemno težko opazovati, le leta 2013 so astronomi naredili prve meritve tega elementa v zvezdni eksploziji, v majhnih ostankih supernove, imenovane Cassiopeia A. Presenetljivo je, da so našli do 100-krat več fosforja kot v preostanku Mlečne ceste, poroča Live Science.

A to lahko pomeni odstopanje. Nedavno sta astronoma Jane Greaves in Phil Cigan iz univerze Cardiff v Veliki Britaniji s teleskopom William Herschel na Kanarskih otokih gledala v smeri Rakove meglice, ki se nahaja okoli 6.500 svetlobnih let stran. Preliminarni podatki, analizirani pred dvema tednoma, prikazujejo količino fosforja, ki je bolj podobna vrednosti iz medzvezdnega plina in prahu Rimske ceste – drobiž v primerjavi s številčnostjo v Cassiopeii A.

Rakovica (Rakova meglica) foto: iStock

Količina fosforja determinira življenje na planetih
Ni zagotovljeno, da je povsod obilna količina fosforja,”  je dejal Cigan. “Zdi se, da ima pri tem sreča veliko vlogo. Zvezda, ki je ustvarila Cassiopeio A, je približno dvakrat večja kot tista, ki je naredila Rakovo meglico. Večja kot je zvezda, več različnih reakcij, ki proizvajajo več fosforja, lahko ustvari.” Če se proizvodnja fosforja zelo razlikuje po galaksiji, se lahko tudi verjetnost za življenje na drugih planetih. Tudi če bi imel planet vse druge pogoje, potrebne za življenje, to zaradi pomanjkanja fosforja ne bi bilo mogoče.

Ugotovitve so še negotove; astronomi so lahko merili le dele meglice, preden so se pojavili oblaki in snežne nevihte in so onemogočili preostanek opazovanja. Kljub temu je Cigan dejal, da so podatki pokazali bistveno manj fosforja v Rakovici kot v Cassiopeii A. Raziskovalci so zaprosili dovoljenje za uporabo teleskopa Herschel, da bi preučili preostalo meglico. Prihodnja analiza bo vključevala tudi primerjave z računalniškimi modeli, je dejal Cigan.

“Konec koncev bodo astronomi morali meriti količino fosforja in drugih ostankov supernove po vsem vesolju,” je še dodal. “Res si želimo videti, kako se fosfor širi iz ostankov supernove in pada nazaj v medzvezdje”.

A. G.