fbpx

Znanstveniki razkrili, zakaj so nekateri ljudje vedno lačni

Foto: iStock

Več univerz je ponovno opravilo revizijo študije, ki raziskuje povezavo med krvnim sladkorjem in apetitom. Ugotovili so, da je razmerje veliko bolj zapleteno, kot je bilo znano do sedaj in je dalo nova spoznanja o tem, kako ukrotiti vztrajno lakoto.

Sodelovalo je 1070 prostovoljcev iz Amerike in Anglije. Zjutraj so pojedli že pripravljen zajtrk, nato pa so lahko sami izbirali obroke, le da po zajtrku niso smeli tri ure ničesar zaužiti.

Dva tedna v času študije so neprenehoma nosili merilnike krvnega sladkorja, na aplikaciji na telefonu so si morali zabeležiti kdaj in koliko so pojedli pa tudi opisati stopnjo lakote. Znanstveniki so ugotovili, da so “padci sladkorja” v krvi povezani z ravnjo apetita in vnosom energije/porabo kalorij. Udeleženci z velikimi padci krvnega sladkorja so doživeli devetodstotno povečanje apetita, drugi dnevni obrok so zaužili pol ure prej in v celotnem dnevu povprečno zaužili 300 kalorij več kot tisti, ki niso doživeli “padca sladkorja”.

Raziskava ima “velik potencial, kako pomagati ljudem razumeti in nadzorovati svojo težo in dolgoročno zdravje,” pravi avtorica in genetska epidemiologinja Ana Valdes z univerze v Nottinghamu. “Mnogi ljudje se trudijo, da bi shujšali, le nekaj sto kalorij na dan pa lahko v enem letu doda do nekaj kilogramov telesne mase.” 

Prevladujoče prepričanje in raziskave v sodobnem času se predvsem osredotočajo na hormone, kot je grelin (ki povečuje občutek lakote), vendar najnovejše raziskave kažejo, da lahko raven glukoze še ure po jedi vpliva na raven lakote čez dan. “Zdaj smo pokazali, da so padci sladkorja boljši napovednik lakote in kasnejšega vnosa kalorij kot začetni največji odziv sladkorja v krvi po jedi. To spremeni naše razumevanje razmerja med ravnjo sladkorja v krvi in ​​hrano, ki jo jemo,” pravi prehranska znanstvenica Sarah Berry z londonskega King’s Collegea.

Anita Gužvič