fbpx

Znanstveniki s študijo ugotovili, da so Stonehenge po vsej verjetnosti omogočili francoski pomorščaki

Stonehedge (Foto: Facebook)

Skrivnost strukture Stonehenge bi utegnila biti rešena, nova študija namreč razkriva, da bi ta lahko bila rezultat kulture gradnje takšnih struktur na območju današnje Francije. Takratni ljudje so namreč imeli bolje razvite sposobnosti pomorstva, kot se je sklepalo do sedaj.

Prazgodovinska skalnata struktura Stonehenge, ki se nahaja v angleškem Wiltshiru, že dolga leta privablja turiste in radovedneže, a hkrati odpira številna vprašanja o svojem nastanku, še danes ni namreč dokončno znano, kako je sploh nastala. A zdaj so raziskovalci v študiji razkrili, da so takšne strukture pričeli graditi v Bretaniji na severozahodu Francije že pred 7 tisoč leti.

Kulturo gradnje skalnatih struktur naj bi izvozile lovske skupnosti z območja današnje Francije
Lovske skupnosti z območja današnje Francije so nato v naslednjih tisoč letih razširile kulturo gradnje takšnih skulptur po vsej Evropi, ljudje tistega časa pa so imeli bol razvita znanja s področja pomorstva, kot se je domnevalo. Antropologi so sicer pred tem predvidevali, da je gradnja takšnih stavb izvirala iz Sredozemlja ali z Bližnjega vzhoda, a takšne strukture so nato našli na šestih ločenih območjih, ki so bila sicer med seboj načeloma neodvisna. Lanskoletna študija je omenila možnost, da so bili kamni za izgradnjo Stonehengea dostavljeni iz Walesa, od tam pa bi lahko izvirali tudi gradbinci, poroča RT.

Stonehenge (Foto: Facebook)

Rezultati študije so bili objavljeni v ponedeljek
Rezultati tokratne študije, ki je dodobra razburila strokovno javnost, so bili objavljeni v ponedeljek, avtor Schulz Paulsson pa je za Science magazine povedal: “Vsi so mi rekli, da sem nor, a odločil sem se jo vseeno narediti.” Specialist za Stonehenge Michael Parker Pearson pa je povedal: “To dokazuje, da je Bretanija izvor evropskega megalitskega fenomena.”

J. Ž.