fbpx

Znanstveniki svarijo pred mešanjem vrst: Zaradi parjenja polarnih medvedov z grizliji grozi izumrtje belemu medvedu

Pizli je mešanec med grizlijem in polarnim medvedom (vir: twitter)

“Pizli” in “Grolarni medved” so znanstveniki poimenovali mešance med grizliji in polarnimi medvedi, ki jih je vedno več. Zaradi parjenja s črnimi grizliji znanstvenike skrbi, da bi lahko beli medved izumrl, nadomestil pa bi ga rjavi mešanec.

Pizli je “vrsta” medveda – v resnici gre za mešance med grizliji in polarnimi medvedi –, katere obstoj so znanstveniki potrdili leta 2006. Od takrat pa je vedno več opažanj pizlijev v naravi.

To zdaj vse bolj skrbi tudi znanstvenike. Po pisanju portala Science Nordic namreč vedno večje število pizlijev kaže, da prihaja do parjenja med vrstama, namesto da bi se grizliji parili med seboj in polarni medvedi med seboj. Da se lahko različne vrste medvedov uspešno parijo, vemo že dalj časa, a njihovo vse večje število kaže, da so se grizliji preselili bolj severno v iskanju samic.

Ko se dve vrsti srečata, ena ponavadi izumre
Parjenje med vrstami ni nič novega, je povedala evolucijska biologinja z univerze v Københavnu Eline Lorenzen. “Vse, kar je potrebno, sta dve vrsti ali podvrsti, ki sta bili ločeni za določeno časovno obdobje.” Vse, dokler imata dovolj genetskih podobnosti, lahko sproducirata plodne potomce.

Pizli je mešanec med grizlijem in polarnim medvedom. (Vir: Twitter)

“Neandertalci, ki so živeli v Evraziji, in homo sapiensi v Afriki so dober primer. Za več sto tisoč let sta se vrsti ločili in potem spet prišli v stik. Danes imajo vsi ljudje izven Afrike tudi neandertalski genetski zapis,” je pojasnila Lorenzenova, ki pa je pozabila omeniti, da so neandertalci, ko so ponovno prišli v stik s homo sapiensom, posledično izumrli.

To pa je tudi usoda, za katero se bojijo, da bi lahko doletela polarnega medveda. Rjavi medved in polarni medved sta se kot vrsti po trditvah Lorenzenove ločila približno pred 479 in 343 tisoč leti.

Polarni medved obsojen na izumrtje?
Pri novih mešancih pa jih najbolj skrbi ravno dominanca DNK grizlijev. Kakor je povedal preučevalec polarnih medvedov Andrew Derocher z univerze v Alberti, so polarni medvedi za razliko od grizlijev prilagojeni življenju v kraljestvu večnega ledu in snega. Mešanci pa imajo v večini ravno DNK grizlijev.

Pizli je mešanec med grizlijem in polarnim medvedom. (Vir: Twitter)

Vseeno so skozi leta znanstveniki, ki se ukvarjajo z opazovanjem pizlijev, opazili, da so ti skozi čas iz bolj kontinentalnega načina življenja prešli k življenju na ledu. Grizlije so našli celo na ledu v morju, kjer so lovili tjulnje, kakor to ponavadi počnejo polarni medvedje.

“Na koncu koncev se bo ena vrsta integrirala v drugo in zelo verjetno je, da se bodo v rjave medvede integrirali polarni medvedi,” je povedala Lorenzenova.

Ivan Šokić