fbpx

Znanstveniki ustvarili drugo generacijo miniaturnih organskih robotov iz žabjih matičnih celic

Znanstveniki so razvili drugo generacijo organskih robotov oziroma ksenobotov iz žabjih matičnih celic. (Foto: advancedsciencenews)

Znastvenikom je uspel sijajen podvig: ustvarili so drugo generacijo t. i. ksenobotov (Xenobots) oziroma organskih robotov, in sicer na osnovi žabjih matičnih celic. Biološki roboti posedujejo spomin, sposobni pa so tudi samozdravljenja. In kar je najbolj impresivno: sposobni so se povezati v roje. 

Znanstveniki so ustvarili novo in izboljšano verzijo t. i. ksenobotov oziroma organskih robotov, nekakšnih drobnih bioloških strojev, narejenih na podlagi žabjih matičnih celic, ki so se že sposobni organizirati v eno “telo”, kot neke vrste roj ter si celo zapomnijo svojo okolico, poroča RT.

Nadgrajeni robotki so bili sicer zasnovani na delu, ki so ga lani prvič predstavili znanstveniki z univerze Tufts in Univerze v Vermontu. Spremenili so jih tako, da bi se lahko hitreje premikali, živeli dlje časa in da bi se lahko lotevali skupnega ekipnega dela. Gre za proces, ki je znan pod besedno zvezo “celična samoorganizacija”. 

Znanstveni preboj bi na primer lahko osvetlil področje “inteligence rojev” v živalskem svetu. Robotika se namreč že dlje časa ozira k “inteligenci rojev” v organizmih. Gre za nov korak naprej pri izdelovanju rojev iz uporabnih bioloških “strojev”. Obenem so znanstveniki spoznali, da je zapisljiv molekularni spomin mogoč.

Domen Mezeg