fbpx

Znanstveniki za popolno uničenje covid-19 potrebovali ekstremno visoke temperature

Foto: epa

Vpliv temperature na SARS-CoV-2 je redna tema v znanstvenih krogih. Francoski znanstveniki so različne koncentracije virusa izpostavili različnim temperaturam v različnih okoljih in prišli do zanimivih zaključkov.

Francoska skupina znanstvenikov z oddelka za nove virusne bolezni z univerze v Aix – Marseilleu je opravila študijo različnih učinkov na deaktivacijo novega koronavirusa SARS-CoV-2, med katerimi je bila tudi temperatura. Študija je javno dostopna za branje na platformi  bioRxiv, vendar ni bila neodvisno preverjana in kot taka ni bila objavljena v nobeni znanstveni reviji. S tega razloga ni odveč opomniti na previdnost pri njenih zaključkih.

Teoretiziranje o tem, ali bo virus izginil z nastopom toplega vremena, je pritegnilo pozornost medijev in čeprav ta študija pravzaprav ne raziskuje vplivov toplejšega vremena, temveč vpliv same temperature. Francoski znanstveniki so visoke in nizke koncentracije virusov v laboratorijskih in simuliranih pogojih v naravi izpostavili različnim temperaturam v skladu s francoskimi standardi, ki izhajajo iz standardov Evropske unije.

Izkazalo se je, da SARS-Cov-2 lahko eno uro zdrži temperaturo 60 stopinj Celzija. V laboratorijskih pogojih je bila potrebna temperatura 92 stopinj Celzija za popolno uničenje virusa. Študija, izvedena z okužbo jetrnih celic afriške zelene opice, je pokazala, da je virus potrebno hraniti pri tako visoki temperaturi 15 minut.

Virus SARS-CoV-2 (vir: Demokracija)

Razlika je bila tudi v koncentraciji virusa. Če ga je bilo v vzorcu več, je vzorec ostal kužen, pri nižjih koncentracijah pa je virus popolnoma uničilo. Francoski strokovnjaki trdijo, da so takšni zaključki skladni s prejšnjimi študijami o SARS in MERS, prejšnjima dvema koronavirusoma.

Višja temperatura in višja vlažnost znatno zmanjšata prenose okužb
Njihova ugotovitev je, da pri večini okuženih ljudi najdemo nižje koncentracije virusa, zato velja, da so nižje temperature dovolj, da ga uničijo. Višje koncentracije pa potrebujejo tudi višje temperature. Ena od študij, ki so jo opravili kitajski znanstveniki, ki so se resnično ukvarjali z vplivom temperature in vlažnosti v zraku, so ugotovili, da se je pri višjih temperaturah in višji vlažnosti prenašanje COVID-19 v veliko kitajskih mestih znatno zmanjšalo.

Jolanda Vrečar