fbpx

Žvečilni gumi je lahko huda nadloga – veste, kako ga odlepiti?

Žvečilko običajno le stežka odstranimo z oblačil in drugih podobnih površin (Foto: Youtube)

Ali tudi vas drobne nezgode, ko žvečilni gumi pristane na oblačilih ali različnih drugih predmetih, spravljajo v slabo voljo, ker ne veste kako ga odstraniti? V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj učinkovitih načinov, s katerimi se boste z žvečilkami, za katere ste do sedaj mislili, da jih ni možno odstraniti, lažje spopadali.  

Glavno pravilo je zelo enostavno. Pravi namreč, da je segrevanje in hlajenje vedno dobra rešitev za spopad z žvečilkami, pritrjenimi na različne predmete, s katerih jih je težko odstraniti z roko ali vodo. S slednjo si v tovrstnih primerih namreč ne moremo pomagati, saj so žvečilni gumiji sestavljeni iz posebnih molekul, ki to onemogočajo.

Eden najboljših načinov za odstranitev žvečilke je zagotovo uporaba ledu, zlasti v primerih, ko se je ta na določenem mestu zlepila z obleko ali katerokoli drugo podobno površino. Pod pogojem, da na to mesto postavimo led, je namreč žvečilni gumi običajno možno odstraniti brez večjega naprezanja ali poškodb tkanine. Led pa ni edina možna rešitev. Pri odstranjevanju žvečilk je namreč pametno izkoristiti tudi njihovo značilnost, da so zelo občutljive na temperaturo. Posledično jih lahko odstranimo tudi z vročim zrakom. Priročno je zlasti njihovo odstranjevanje s pomočjo sušilca za lase, ki ga imamo po svojih domovih praktično vsi.

Foto: družbena omrežja

Nasploh velja pravilo, da je v primerih, ko se žvečilka ni močno sprijela s tkanino obleke, bolje uporabiti led, v primerih, ko gre za nežnejša oblačila ali ko se je bolj sprijela s tkanino, pa sušilnik za lase. Seveda pa je v obeh primerih na koncu potrebno uporabiti tudi plastičen nožek, s pomočjo katerega lahko odstranimo tudi najmanjše ostanke.

Rajko Golob