fbpx

Zapuščen otok, ki ga lahko obiščete samo enkrat na leto

Foto: iStock

Praktično pozabljen otok, ki se nahaja na severu Škotske, skriva mnogo skrivnosti. Do njega 364 dni v letu ne pelje noben trajekt, čeprav je oddaljen le 500 metrov od Mainlanda, ki ima 23.000 prebivalcev, saj so tokovi, ki obdajajo otok zelo nevarni. Vsako leto Orkney Heritage Society organizira potovanje do otoka, ki je edina možnost za turiste, da ga obiščejo. Adrenalinski odvisniki se lahko do težko dostopnega Eynhallowa podajo tudi s kajaki ali čolni, ampak na lastno odgovornost. 

”Vidim ga vsak dan, a ga še vedno ne razumem,” pravi domačin Orkneyja Bob Nelson, ki lahko otok vsak dan opazuje čez preliv.

BBC Eynhallow primerja s Platonovo Atlantido. Otrok v obliki srca ima najvišjo točko komaj na 40 metrih, dolg pa ni niti kilometer, zato ga na zemljevidu ne najdemo zlahka. Otrokom Orkneyja starši pripovedujejo mnogo zgodbic, ena izmed izmišljenih legend govori, da otok strašijo zli duhovi, ki so prekleli otok, da izgine vsakič, ko ga skuša nekdo obiskati. Taka in podobna ustna izročila so pripomogla, da je sedaj otok turistična znamenitost in enigma.

Foto: iStock

O dejanski zgodovini Eynhallowa se ne ve veliko. Arheolog Dan Lee pove, da je leta 1851 na otoku izbruhnila kuga, ki je prisilila družine, da so se izselile. Lastnik otoka je naročil, da so se hišam odstranile strehe, saj je s tem preprečil, da bi se ljudje skušali še kdaj tam naselit. In od takrat je otok neposeljen.

Eynhallow v prevodu pomeni ‘sveti otok’, a noben ne ve, zakaj je tako pomemben. Zanimivo je, da so Orkneyski otoki edini v zahodni Evropi brez samostana, a pravijo, da je glavno krščansko svetišče bilo ravno na Eynhallowu.

Foto: iStock

Arheološko je otok, ki se nahaja dobesedno med dvema svetovoma (med otokom Mainland in otokom  Rousay), zelo slabo raziskan, saj zanj arheologi niso namenili veliko finančnih sredstev, zaradi konkurence arheoloških bogastev v mestu Orkney.

N. Š.