Zapustila nas je še ena legenda

Foto: epa

Včasih dobimo občutek, da si smrti pomembnih glasbenikov sledijo tako nepričakovano in hitro, da se ustrašimo, da bo morda že jutri na vrsti naš najljubši, morda celo oboževan glasbenik. Za marsikoga je ta “jutri” prišel 18. januarja 2016.

V ponedeljek je v 67. letu starosti umrl ustanovni član skupine Eagles Glenn Frey. Rodil se je v Detroitu v Michiganu, leta 1970 je spoznal Dona Henleyja, leto kasneje pa je z Randyjem Meisnerjem in Berniejem Leadonom ustanovil skupino Eagles. Najprej naj bi bili spremljevalna skupina Linde Ronstadt, toda prav kmalu so ugotovili, da glasbena kemija deluje drugače. Skpina Eagles je kmalu postala ena najboljših in najuspešnejših skupin vseh časov. Njene največje uspešnice so pesmi Take It Easy, Desperado in Hotel California.

“Mislim, da moraš ustvarjati glasbo zase in za prijatelje”
Glenn Frey je leta 2013 v intervjuju za revijo Billboard dejal: “Mislim, da moraš ustvarjati glasbo zase in za prijatelje, in to smo mi počeli. Vseeno pa si želiš, da tvoja glasba pride na radijske postaje, želiš si, da jo ljudje slišijo. Bili smo komercialna skupina že po naravi našega zvoka, če smo imeli uspešnico, so jo vrteli na AM-radijskih frekvencah, druge stvari so vrteli na FM-valovih. Bilo je tako preprosto. Sposobni smo bili uspešno delati oboje.”

Zapustila nas je še ena legenda 1

Po štirih grammyjih je skupina Eagles leta 1980 razpadla, Glenn Frey pa je stopil na samostojno glasbeno pot. Njegova največja uspenica je pesem z naslovom The Heat Is On. Odigral je tudi stranske filmske vloge v Miami Vice, Let’s Get Harry in v filmu Jerry Maguire.

Leta 1994 so se člani dogovorili za ponovno sodelovanje in izdali nov studijski album Hell Freezes Over. Ime albuma pojasnjuje anekdota: ko so se 80. leta razšli, so si obljubili, da se bodo zbrali spet takrat, ko bo pekel zamrznil. Štiri leta kasneje so bili uvrščeni v Rock And Roll Hall Of Fame, skupina pa je dobila še dve nagradi grammy.

Glenn je vse začel
Bobnar Don Henley, ki je skupaj z Glennom napisal največje uspešnice skupine, je nekoč dejal: “Glenn je vse začel. Bil je človek z načrtom. Imel je neznansko količino znanja o popularni glasbi in imel je delovno etiko, nikoli ni odnehal. Bil je zabaven, trmast, nepredvidljiv, radodaren in neznansko nadarjen.”

Lansko poletje je skupina Eagles odšla na turnejo, na kateri je predstavljala z emmyjem nagrajen dokumentarec History Of The Eagles.

Foto: epa

Foto: epa

Don Henley je ob smrti svojega prijatelja povedal: “Vsi smo v šoku, v nejeveri in v globoki žalosti. Nisem prepričan, da verjamem v usodo, ampak vem, da je križanje poti z Glennom Lewisom Freyjem leta 1970 za vedno spremenilo moje življenje in je sčasoma vplivalo tudi na življenja milijonov drugih ljudi po vsem svetu. Zelo čudno bo nadaljevati brez njega. Vsak dan bom hvaležen, da je bil del mojega življenja. Počivaj v miru, moj brat. Naredil si tisto, kar si si določil storiti.”

V sredo, 20. januarja, ob 10. in ob 18. uri vas v programu NOVEGA RADIA vabimo k poslušanju “Ure skupine Eagles”. Povezavo lahko najdete na spletni strani Nove24TV zgoraj desno ali pa kar tukaj.

V. J. & S. G.