Zaradi pomanjkanja svinjine Kitajska goji orjaške prašiče, ki tehtajo tudi pol tone!

Foto: Twitter

Na Kitajskem, kjer namreč že proizvedejo polovico vse svinjine na svetu, so se kmetje odločili, da bodo zaradi “pomanjkanja” svinjine in nedavnega izbruha afriške prašičje kuge vzrejali orjaške pasme prašičev.

Kmetje na Kitajskem naj bi v okviru prizadevanj za obvladovanje pomanjkanja svinjine po uničujočem izbruhu afriške prašičje kuge v državi vzrejali veliko večje pasme svinj kot do sedaj.

“Orjaški prašič” lahko tehta tudi več kot 450 kilogramov in bi lahko lastniku Pang Congu na trgu prinesel tudi do 1.300 evrov – več kot trikratnik povprečnega mesečnega razpoložljivega dohodka. Za primerjavo: običajne pasme svinj pri odrasli teži tehtajo okoli 275 kilogramov.

Foto: Twitter

Kitajska vlada je že napovedala vsesplošno pobudo za povečanje proizvodnje svinjine, saj je prašičerejo dodobra uničila afriška svinjska kuga. Dejali so, da bodo sprejeli ukrepe za pospešitev oživitve svinjereje, preprečevanje in nadzor afriške prašičje kuge ter posodobitev kmetij, da bi še naprej zagotavljali ponudbo svinjine in stabilne cene. “Prepričani smo, da se lahko spopademo z izzivom, omilimo tveganja in dobro uspemo ohranjati stabilne cene na trgu svinjereje,” je prejšnji mesec dejal Peng Shaozong iz nacionalne komisije za razvoj in reforme. Povedal je, da bodo vladne agencije natančno spremljale in analizirale cene svinjine, stabilizirale proizvodnjo in uravnavale tržne cene.

Foto: Epa

Cene svinjine so se avgusta zvišale za 46,7 odstotka v primerjavi z letom prej in prispevale 1,08 odstotne točke k 2,8-odstotni rasti indeksa cen življenjskih potrebščin, kažejo podatki, ki jih je septembra objavil državni urad za statistiko. Visoka cena je kitajske potrošnike močno prizadela, saj svinjina, ki je bistvena v večini kitajskih gospodinjstev, predstavlja več kot 60 odstotkov porabe mesa. Kitajska vzredi približno polovico vseh svinj na svetu in stabilna proizvodnja svinjine je zelo pomembna za dobro počutje ljudi in stabilno nacionalno gospodarsko uspešnost, je dejal Yu Kangzhen, podpredsednik za področje kmetijstva in podeželja.

Eva Poljanc