fbpx

Znani so tekmovalni filmi Beneškega filmskega festivala

Beneški festival 2015, Foto: EPA

Na beneškem filmskem festivalu so objavili seznam 20 filmov, ki se bodo od 31. avgusta do 10. septembra potegovali za zlate leve. Med drugim so na 73. festivalu v igri novi filmi Francoisa Ozona, Terrencea Malicka, Emirja Kusturice in Wima Wendersa. V tekmovalno sekcijo Obzorja se je uvrstil kratki film Srečno, Orlo! režiserke Sare Kern.

Šest ameriških filmov v konkurenci
Za zlate leve se bodo potegovali filmi The Bad Batch (Ana Lily Amirpour, ZDA), Une vie (Stephane Brize, Francija/Belgija), La La Land (Damien Chazelle, ZDA), The Light Between Ocenas (Derek Cianfrance, ZDA/Avstralija/Nova Zelandija), El Ciudadano Ilustre (Mariano Cohn, Gaston Duprat, Argentina/Španija) in dokumentarec Spira Mirabilis (Massimo D’Anolfi, Italija/Švica).

Ali bo Kosturica dobil Zlato Palmo?
V igri so še Ang Babaeng Humayo (The Woman Who Left) režiserja Lava Diaza (Filipini), La Region Salvaje (Amat Escalante, Mehika), Nocturnal Animals (Tom Ford, ZDA), Piuma (Roan Johnson, Italija), Rai (Paradise) Andreja Končalovskega (Rusija/Nemčija), Brimstone (Martin Koolhoven, Nizozemska/Nemčija), film Na mljiječnom putu (On the Milky Road) Emirja Kusturice, ki je nastal v koprodukciji Srbije, Velike Britanije, in ZDA, Jackie (Pablo Larrain, ZDA/Čile), ameriško-nemški dokumentarec Voyage of Time Terrencea Malicka, El Cristo Ciego (Christopher Murray, Čile/Francija) in Frantz (Francois Ozon, Francija/Nemčija).

Italijan Giuseppe Piccioni prihaja na festival s filmom Questi Giorni, američan Denis Villeneuve s filmom Arrival, Wim Wenders pa s francosko-nemško koprodukcijo Les beaux jours d’Aranjuez, poročajo tuje tiskovne agencije.

V kategoriji kratkih filmov tudi film slovenske režiserke

foto Sara Kern Facebook

foto Sara Kern Facebook

V tekmovalno sekcijo Obzorja se je ob 13 kratkih filmih z vsega sveta uvrstila tudi slovensko-hrvaška-avstrijska koprodukcija Srečno, Orlo! slovenske režiserke Sare Kern. Slovenski producent je Cvinger Film, ki ga vodi Rok Biček, film pa je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC). Glavni junak filma je sedemletni deček, ki opazuje starša, ki trpita ob nepričakovani izgubi dojenčka. Orlo se odloči, da ju bo razveselil. Sara Kern je povedala, da je film posvetila svojemu očetu in njegovi sestri, ki je umrla kot dojenček, so sporočili s SFC.

Želela sem posneti film o tem, kaj pomeni biti sam med odraslimi, ki se spopadajo z dogodkom, na katerega niso bili pripravljeni. Želela sem prikazati tragedijo, o kateri se v očetovi družini ni nikoli govorilo. Odločila sem se to storiti na njihov način – brez besed. Včasih se mi zdi, da v očetu še vedno uzrem sedemletnega dečka. In se sprašujem: Je ta dogodek pomenil konec njegovega otroštva? Ali ta trenutek nosimo s seboj do našega zadnjega dne,” je pojasnila režiserka.

Kernova je prva slovenska režiserka na beneškem festivalu
Sara Kern bo prva slovenska režiserka, ki bo zastopala Slovenijo na priznanem beneškem filmskem festivalu. Prvemu je ta čast leta 2001 pripadla Janu Cvitkoviču, ki je za film Kruh in mleko prejel nagrado za najboljši prvenec. Cvitkovič se je festivala udeležil še trikrat, na festivalu pa so se predstavljali tudi Igor Šterk, Vinko Möderndorfer, Vlado Škafar in Rok Biček.

Lani je v Benetkah zmagal venezuelski film Od daleč v režiji Lorenza Vigasa.

SPS/STA