fbpx

Znanstveniki razkrili idejo, kako kljubovati segrevanju in ponovno zamrzniti Arktiko

Foto: YouTube/Printscreen

Morda marsikdo misli, da je ideja, da bi na Arktiki s pomočjo vetrnice, črpalk in gumijastih cevi naredili več ledu, nora, vendar je dejstvo, da je še bolj noro, da ne storimo nič glede na to, da se led na Arktiki zaradi podnebnih sprememb topi. 

Decembra lani so podnebni znanstveniki opozorili, da so dramatično taljenje arktičnega ledu in hude snežene nevihte povezane z visokimi polarnimi temperaturami, smrtonosnimi poletnimi vročinskimi valovi in hudourniškimi poplavami, ki vplivajo na več sto milijonov prebivalcev po vsej Severni Ameriki, Evropi in Aziji.

Taljenje ledu vpliva na vrtinčenje atmosfere
S temperaturami, ki v bližini severnega tečaja dosegajo do 20 stopinj Celzija več kot je bilo lansko povprečje, in s podatkom o rekordno nizkem nivoju leda so opozorili, da topljenje ledu na Arktiki že vpliva na nenadne spremembe vrtinčenja atmosfere, kar posledično prinaša ekstremno vreme na gosto poseljenih področjih.

Foto: Printscreen/YouTube

Predlagajo namestitev 10 milijonov črpalk na energijo vetra
Zaradi bojazni, da bi nastale katastrofalne posledice zaradi hitrega taljenja ledenih kap, ki bi sprožile 19 prelomnih mest na Arktiki, so znanstveniki z univerze Arizona State University napovedali načrt za ponovno zamrznitev Arktike s pomočjo namestitve 10 milijonov črpalk, ki bi delovale na energijo vetra. Te bi morsko vodo razpršile na ledeno ploskev, kjer bi zamrznila, s tem pa bi nastala dodatna ledena ploskev, ki bi prispevala k večji debelini pokrova ledu. V desetih letih bi bilo treba za ta projekt odšteti 50 milijard ameriških dolarjev letno.

Foto: Printscreen/YouTube

Fizik Steven Desch in njegova ekipa trdijo, da bi črpalke na vetrni pogon lahko prispevale k odebelitvi trenutne ledene ploskve za en meter. Ta ima trenutno debelino 2 do 3 metre, a je zaradi vremenskih sprememb nenehno v ožanju. Če ne bomo ukrepali pa je mogoče pričakovati, da do leta 2030 na Arktiki ne bo nobenega ledu več.

Foto: Printscreen/YouTube

S tem bi se zmanjšal tudi nivo morske vode
Desch je za Observer dejal, da debelejši led pomeni dalj časa trajajoč led in dodal, da bi to po drugi strani vplivalo tudi na nizek nivo morske vode na Arktiki. Po njegovem prepričanju bi bilo treba to vzeti v zakup, če resnično želimo zaustaviti taljenje ledu na Arktiki. Ekipa znanstvenikov na podlagi celotnega poročila napoveduje, da bi črpanje 1,3 metra morske vode in njeno zlitje po ledeni ploskvi lahko vplivalo na njeno odebelitev za en meter in dodajajo, da bi se s tem led odebelil za 70 odstotkov.

Foto: Printscreen/YouTube

Ekipa znanstvenikov, ki je predlagala rešitev za odebelitev ledene ploskve, priznava, da se morda ideja sliši nenavadno in dodaja, da je še bolj noro to, da ne storimo nič in da le pasivno opazujemo. Nadejajo se, da bodo povzročili razpravo, ki bo vodila v ustrezno akcijo. Menite, da bi ta načrt lahko dejansko deloval?

N. Ž.