fbpx

Znanstveniki odkrili nov sistem celjenja ran brez brazgotin

Foto: iStock

Znanstveniki so odkrili način celjenja svežih ran na koži, ki omogoča, da po zdravljenju ne ostanejo vidne nikakršne brazgotine. Do sedaj je bilo uveljavljeno prepričanje, da takšno celjenje ran ni mogoče pri vseh sesalcih. 

“V osnovi lahko vodimo proces celjenja ran tako, da gre v smeri regeneracije in ne tvorbe brazgotine,” je ugotovil George Cotsarelis, šef oddelka za dermatologijo na univerzi v Pennsylvaniji. Skrivnost regeneracije je, da se najprej začnejo celiti mešički dlak, nato pa se regenerira maščevje, kot mu signalizirajo mešički.

Če ste se kdaj vprašali, zakaj so brazgotine videti drugače kot ostali deli kože, je to zato, ker nima dovolj lasnih mešičkov niti maščobnega tkiva. Pri površinskih ranah se te zapolnijo z maščobnimi celicami, ki se imenujejo adipociti, medtem ko tkivo brazgotin sestavljajo celice miofibroblastosa, ki ne vsebujejo maščob.

Brazgotine bodo nekoč videti drugače
Če naša koža vsebuje maščobe, se z njimi vežejo adipociti in s tem celijo rane. Miofibroblasti pa nimajo te sposobnosti, zato tkivo brazgotin po celjenju ostane trajno drugačnega videza. Podobno je s staranjem kože, saj s staralnim procesom izgubljamo adipocite, kar vodi v pigmentacijo kože ter gubanje.

Znanstveniki so v zadnjem času odkrili, da je tkivo miofibroblasta možno pretvoriti v adipocide in s tem umetno povzročiti celjenje brazgotin v regenerirano kožo. Gre za odkritje, za katerega so bili strokovnjaki dolgo časa prepričani, da je mogoče samo pri ribah in dvoživkah, piše revija Science.

Kljub vsemu celoten proces še ni bil testiran na človeku in je šele v začetni konceptualni fazi. Če bo znanstvenikom uspelo teorijo potrditi tudi v praksi, bo to povsem spremenilo metodo celjenja kožnih ran.

M. P.