To je sekta, ki je dala slavnemu Travolti dovoljenje za ubijanje lastnih članov

Foto: Facebook

Slavna ameriška igralka Leah Remini je razkrila vse skrivnosti scientološke cerkve, med drugim je spregovorila tudi o vlogi Toma Cruisa v cerkvi, pa tudi o igralcu Johnu Travolti, ki pripada “višjemu rangu” znotraj te sekte, s čimer ima dovoljenje tudi za ubijanje članov znotraj organizacije, ki še danes zanika, da je sekta.

Igralka Leah Remini, nekdanja scientologinja, je podala senzacionalno trditev o scientologiji v eni od epizod podkasta z Joejem Roganom. V videoposnetku intervjuja Reminijeva trdi, da se je igralec John Travolta, znani član cerkve, znan po kultiviranju slavnih bhakt, povzpel tako visoko v cerkvi, da bi teoretično lahko nekoga umoril in se kazni z lahkoto izognil.

Nekdanja pripadnica scientološke cerkve je ostro govorila proti veri, odkar jo je zapustila, celo igrala je v oddaji o cerkvi. V intervjuju konec januarja je dejala, da je scientologija Travolti dala veliko moč, ki njega in druge slavne ljudi ohranja v cerkvi, s tem pa je mislila tudi na igralca Toma Cruisa. Po njenih besedah se moč igralcev, ki jo imata v Hollywoodu, ne more primerjati z močjo, ki jo prejemata od cerkve, zato nimata razloga, da bi cerkev zapustila. Ta moč pa vključuje tudi “pravico” do umora, vedoč, da bi cerkev to spregledala oziroma po njenih besedah “pogledala stran”.

V primeru umora bi cerkev “pogledala stran”
Travolta naj ni dobil oznako Khakhaned, kar je označba pravila, ki pravi, da lahko ubijaš, ostali pa bodo to enostavno spregledali. To oznako naj bi Travolti dodelil sam ustanovitelj scientologije, L. Ron Hubbard. Omenjena vera je bila večkrat predmet kritik in tema diskusij, o tem pa je govoril tudi dokumentarec z naslovom ” Going Clear”. Prebežniki so opisali razširjeno zlorabo v cerkvi s skrivnostnimi prepričanji, ki jo je začel nekdanji pisec znanstvene fantastike. Sama skupina ima na svojem spletnem mestu stran s pogostimi vprašanji, ki vztraja, da ni kult. Rogan je v nadaljevanju igralko vprašal, ali oznaka Khakhaned pomeni, da bi morali drugi, nižje rangirani scientologi pomagati pri odstranjevanju trupla, če nekdo z oznako Khakhaned ubije, ta pa je pritrdila. Podrobneje je predstavila tudi očitne politike v cerkvi, ki dovoljujejo visokim članom ubijanje ali druga podobna slaba dejanja.

Foto: zajem zaslona

Etika je v scientologiji stvar posameznika
“To se imenuje zaščita etike,” je dejal Remini. “Obstaja še ena politika, imenovana odgovornost vodij, za katero pravi, da mora vsak storiti vse, da zaščiti svojega vodjo. Če vidiš truplo, ga moraš počistiti in vodja ne sme nikoli vedeti.” V skladu s scientološko cerkvijo je etika definirana kot vrsto dejanj, ki jih posameznik sam sprejme, da zagotovi svoje nadaljnje preživetje v dinamiki. To je osebna stvar. Ko je nekdo etičen, je to nekaj, kar počne sam po lastni izbiri.

Scientologija je gibanje ali skupek prepričanj in naukov, katerih ideologija temelji na delih ameriškega pisatelja L. Rona Hubbarda. Prvotno je bila ustanovljena kot posvetna filozofija leta 1952, njen tvorec pa je bil pisatelj znanstvene fantastike L. Ron Hubbard. Nedolgo zatem, leta 1953, so jo preimenovali v “uporabno religiozno filozofijo”. Scientologijo zastopa Scientološka cerkev, ki je po mnenju svojih kritikov komercialno združenje, znano po zagovarjanju svojih naukov s sklicevanjem na zakone o avtorskih pravicah in poslovnih skrivnostih. Prav tako scientologiji očitajo uporabo prisilnih prodajnih metod za izsiljevanje denarja od svojih članov, zaradi načina uporabe komercialnih pravnih instrumentov proti posameznikom pa večina meni, da scientologija s takšnim pristopom ne daje vtisa resnega verskega gibanja, bolj kulta.

Foto: Wikinews

Kot vera je priznana samo v ZDA
Scientologija je kot vera priznana le v Združenih državah Amerike z ustavno pravico do svobode veroizpovedi, ki izhaja iz prvega amandmaja, medtem ko je v Avstraliji, kjer je situacija nekoliko drugačna, saj, čeprav ustava zagotavlja versko svobodo, veroizpoved je priznana in je deležna določenih privilegijev le, če je popisana med prebivalstvom, tako da določen odstotek prebivalstva izjavi, da pripada neki veri. Scientologija je priznana kot dobrodelna verska organizacija na Hrvaškem, pa tudi na Nizozemskem, Madžarskem, Portugalskem, v Švici, Kazahstanu, Kirgizistanu, Mehiki, Indiji, Albaniji, Sloveniji, Japonski, Švedski, Avstriji, Novi Zelandiji in Franciji.

Foto: Scientology

Da je cerkev močna, je dejstvo, sploh po razširjenosti po celem svetu, tako po novo zgrajenih cerkvah, ki so vse prej kot podobne običajnim. Na sliki zgoraj je cerkev na Floridi, spodnja slika pa prikazuje cerkev v Avstraliji.

Foto: Scientology

 

Tanja Brkić