fbpx

Umrla je legenda hrvaške glasbe Oliver Dragojević

V 71. letu starosti je umrla legenda hrvaške glasbe Oliver Dragojević. (Foto: STA)

V Splitu je v starosti 71 let danes umrla legenda hrvaške glasbe Oliver Dragojević. Glasbenik je umrl davi ob 5. uri zjutraj v splitski bolnišnici, leto dni po tem, ko so ugotovili, da ima pljučnega raka. Novico o njegovi smrti je Dragojevićeva družina sporočila časniku Slobodna Dalmacija.

Oliver Dragojević je bil eden od najbolj znanih hrvaških pevcev tako v domovini kot na območju nekdanje Jugoslavije. S svojo glasbo je osvojil srca milijonov ljudi, navaja hrvaški spletni portal Index.hr.

Strast do glasbe od malih nog
Glasba je Dalmatinca, ki se je rodil leta 1947 na Korčuli, spremljala od malih nog. Že pri petih letih mu je oče kupil orglice, s katerimi je nato zabaval turiste, nato so ga starši poslali na glasbeno šolo v Split, kjer je osvojil še klavir, klarinet in baskitaro.

Prvič je na odru nastopil leta 1961 na splitskem otroškem festivalu, zapel je pesmico Baloni, od tam je šla njegova glasbena pot, na kateri je melodije dalmatinskih klap prepletel z džezom in sodobnimi ritmi, samo še navzgor. Je eden redkih balkanskih glasbenikov, ki je nastopil v newyorški dvorani Carnegie Hall, v londonskem Royal Albert Hallu, pariški Olympii in v sydneyjski operi.

V dobrih 40 letih glasbene kariere je ustvarjalni Dalmatinec izdal 23 albumov, njegove uspešnice, kot so Cesarica, Nadalina, Moj lipi anđele, Galeb i ja ter številne druge, pa so osvojile srca milijonov ljudi. Za svoje glasbeno ustvarjanje je prejel tudi številne nagrade

Oliver Dragojević je nazadnje nastopil oktobra v Splitu na koncertu Vjeruj u ljubav, ki ga je organizirala tamkajšnja skupnost v boju proti raku. Dragojević je bil eden izmed najbolj priljubljenih pevcev na Hrvaškem in tudi na področju celotne nekdanje Jugoslavije.

Naj počiva v miru.