fbpx

Umrla je najbogatejša ženska na svetu. Kaj bo z njenimi milijardami?

Liliane Bettencourt je umrla nekaj tednov pred njenim 95 rojstnim dnevom (foto: epa).

Liliane Bettencourt je bila kot naslednica kozmetičnega imperija L’Oreal najbogatejša ženska na svetu. Po ocenah Forbesa je bila na lestvici najbogatejših ljudi na 14. mestu, njeno premoženje pa so ocenili na več kot 40 milijard dolarjev. Umrla je v 94. letu starosti, v noči na četrtek, na svojem domu.

Bettencourtova je bila hči ustanovitelja največjega kozmetičnega podjetja L’Oreal, pod okriljem katerega so med drugim znamke Lancome, Garnier in La Roche-Posay. “Vsi smo občudovali gospo Liliane Bettencourt, ki je vedno skrbno pazila na L’Oreal – tako na podjetje kot njene zaposlene. Bila je predana uspehu podjetja in njegovemu razvoju,” so v izjavi za javnost sporočili iz podjetja.

Liliane se je očetovemu podjetju pridružila, ko je bila stara 15 let, leta 1957 pa je podjetje tudi podedovala. Vedno je bila dejavno vključena v delovanje kozmetičnega giganta, v upravi podjetja pa je bila vse do leta 2012. S položaja je odstopila, ko je bila stara 89 let, nasledil jo je vnuk.

Vedno živela na veliki nogi
Rodila se je leta 1922 kot Liliane Henriette Charlotte Schueller. Odraščala je obkrožena s služinčadjo in visoko družbo. Leta 1950 se je poročila s francoskim politikom Andreom Bettencourtom, v zakonu se jima je rodila hči Francoise. Ko je leta 2012 odšla iz podjetja je v javnost prišla informacija, da ima Bettencourtova Alzheimerjevo bolezen. To je bilo tudi leto, ko se je povsem umaknila iz javnega življenja.

Kljub temu, da ima Bettencourtova le eno hčer, pa ni jasno, kaj se bo zgodilo s podjetjem. Čeprav so hči Francoise, njen soprog Jean-Pierre Meyers in njuni sinovi obljubili, da bodo obvarovali podjetje, so se že večkrat pojavile govorice, da bo L’Oreal prevzel švicarski gigant Nestle, piše STA.

B. O.