fbpx

10 milijonov evrov škode v slabem tednu

(Foto:epa)

Od začetka stavke od prejšnjega petka dalje je bilo odpovedanih že 3700 letov, zaradi česar je bilo prizadetih okoli 443.000 potnikov. Zaradi stavke kabinskega osebja so pri Lufthansi danes preventivno odpovedali še 933 letov.

Stavka kabinskega osebja nemškega letalskega prevoznika Lufthansa potnikom še naprej greni življenje. Danes so morali odpovedati 933 letov, prizadetih pa je približno 107.000 potnikov. Rešitve delovnega spora med vodstvom družbe in sindikatom Ufo še ni na vidiku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prvi mož Lufthanse Carsten Spohr je bil v sredo zaradi stavke prisiljen leteti prav s svojim tekmecem Air Berlinom. Izvršni direktor Lufthanse je zvečer s konkurenčno letalsko družbo letel iz Berlina v München, pred vzletom pa naj bi se zahvalil pilotom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav sta delovni sodišči v Düsseldorfu in Darmstadtu odobrili stavko kabinskega osebja in zavrnili zahtevo Lufthanse za izdajo začasne odredbe, se je Lufthansa odločila, da bo odločitev sodišča iz Düsseldorfa izpodbijala na višji instanci. Obravnava naj bi se začela danes popoldne.

Sporni so pogoji za upokojitev in pokojninsko zavarovanje za stevardese
Spor glede tarifnih pogodb s sindikatom Ufo se vleče že dve leti. Med najbolj spornimi temami so določbe o pogojih za upokojitev in pokojninsko zavarovanje za 19.000 stevardes in stevardov krovne družbe Lufthansa.

Sindikat Ufo lahko v skladu z odločitvijo sodišča stavka do petka. Vodja sindikata Ufo Nicoley Baublies medtem ne pričakuje, da bi lahko do pogajanj prišlo še med stavko. Zaradi nje naj bi imela Lufthansa že za več deset milijonov evrov škode.

V. V., STA