fbpx

100. obletnico nastanka Češkoslovaške bodo spremljali številni svetovni voditelji, tudi ameriški sekretar Mattis

Foto: Tw

V Pragi bodo danes ob 100. obletnici nastanka Češkoslovaške pripravili veliko vojaško parado, ki se je bo med drugim udeležil tudi ameriški obrambni minister James Mattis. Prav tako se bosta v Pragi predsednik in premier Češke, Miloš Zeman in Andrej Babiš, sestala s slovaškima kolegoma, Andrejem Kisko in Petrom Pellgrinijem.

Na vojaški paradi naj bi sodelovalo več kot 4 tisoč vojakov in reševalcev. Zaradi parade bodo tudi za 90 minut zaprli praško letališče, saj bo češka prestolnica med parado območje, kjer so prepovedani poleti.

Z razpadom avstro-ogrske monarhije ob koncu prve svetovne vojne so pred sto leti, 28. oktobra 1918, razglasili nastanek nove države, Češkoslovaške, ki je sicer leta 1993 na miren način razpadla na Češko in Slovaško. V Pragi stoto obletnico nastanka države obeležujejo s številnimi slavji in obiski svetovnih voditeljev. Poleg vojaške parade se bodo danes ob 19.18 z velikim ognjemetom spomnili na leto 1918.

Zasluge za nastanek Češkoslovaške ima filozof in prvi češki predsednik Tomas Garrigue Masaryk, ki je že maja 1918 s pittsburškim sporazumom češke in slovaške emigrante v ZDA pridobil na svojo stran z idejo o skupni državi. Kasneje je Masaryku uspelo v to prepričati tudi takratnega predsednika ZDA Woodrowa Wilsona.

Dejstvo, da je Masaryk Slovakom naprej obljubil veliko mero samostojnosti, je pri Slovakih kasneje privedlo do velikega razočaranja. Na Slovaškem še dandanes Češkoslovaško dojemajo predvsem kot češko in v manjši meri kot skupno državo, poroča STA. To ponazarja tudi dejstvo, da na Slovaškem komajda obeležujejo stoto obletnico ustanovitve Češkoslovaške.

C. Š.