fbpx

110 milijard evrov letno – toliko bi stala uvedba mej zaradi migrantov

Foto: epa

Morebitna vnovična uvedba mej v Evropi – kot posledica migrantske krize – bi lahko schengensko območje na dolgi rok stala 110 milijard evrov letno, Francijo pa več kot deset milijard evrov.

Velik pritisk beguncev in migrantov na staro celino je okrepil vprašanja, kakšna je prihodnost Schengna in odprtih mej. Think tank France Strategie je ocenil, da bi imeli zaradi negativnega učinka na trgovino, turizem in promet na kratki rok do dve milijardi evrov škode letno.

Polovica teh stroškov bi nastala zaradi izgube turistov, medtem ko bi lahko do 10 tisoč ljudi, ki se na delo vozi čez mejo, izgubilo zaposlitev. Stroški morebitne uvedbe novih kontrol na meji v te zneske niso vključeni.

Izguba BDP
“Na dolgi rok bi obsežne stalne mejne kontrole trgovino med schengenskimi državami zmanjšale za 10 do 20 odstotkov,” so ugotovili v študiji. Če bi se strožje mejne kontrole nadaljevale desetletje, bi letni stroški občutno narasli.

Francija bi denimo izgubila 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2025, kar je več kot deset milijard evrov, celotno schengensko območje pa 0,79 odstotka BDP, kar je 110 milijard evrov. Poleg tega bi lahko mejne kontrole številne investitorje odvrnile od vlaganj, vendar avtorji študije opozarjajo, da je takšne učinke težko oceniti.

B. O., STA