fbpx

119.000 registriranih volivk v Savdski Arabiji

Foto: epa

Na volitvah v Savdski Arabiji, na katerih so prvič lahko sodelovale tudi ženske, so bile po prvih neuradnih izidih tri tudi izvoljene: Salma al Oteibi v Meki ter Lami Abdelaziz in Raša Hefzi v Džedi. Uradne rezultate volitev bo volilna komisija objavila še danes.

Tokrat so na volitvah v Savdski Arabiji kot kandidatke ali volivke – po ukazu nekdanjega kralja Abdulaha – prvič sodelovale tudi ženske. Med 6917 kandidati, ki so nastopili na volitvah, je bilo 979 žensk, dovolj glasov za izvolitev pa so prejele Salma al Oteibi v Meki ter Lami Abdelaziz in Raša Hefzi v Džedi.

Na volišče peš ali z možem v avtu (foto: epa)

Na volišče peš ali z možem v avtu (foto: epa).

Volitve z omejitvami
Kljub temu da so ženske lahko tokrat prvič volile in kandidirale, pa so se morale še vedno soočiti tudi z nekaterimi neprijetnimi omejitvami. Med drugim se na pristojni urad za registracijo niso smele pripeljati same, prav tako med volilno kampanjo same niso smele neposredno nagovarjati moških volivcev. Tudi sicer ženske v Savdski Arabiji ne smejo voziti avtomobila in potrebujejo – če želijo denimo potovati, delati ali se poročiti – dovoljenje moškega člana družine.

Po podatkih volilne komisije je bilo na tokratnih volitvah v skoraj 21-milijonski Savdski Arabiji registriranih okoli 1,5 milijona volivcev, starejših od 18 let. Od tega je bilo 119.000 žensk.

V. V., STA