fbpx

128 primerov nalezljivega delta seva v zaprtje prisililo avstralski mesti. Zaprto je skoraj vse!

Foto: epa

Avstralska zvezna država Queensland je ponovno uvedla obvezno nošenje zaščitnih mask, omejila zbiranje na domu in poudarila nujo držanja primerne socialne distance. Potem ko so zaznali več primerov delta različice novega koronavirusa, so se pristojni organi nemudoma odzvali, da preprečijo najhujše. Naj znova poudarimo, da do okužb prihaja, ker še ni prišlo do precepljenosti populacije, nevarnost pa ostaja tudi za Evropo in Slovenijo.

Dvotedensko zaporo so konec tedna uvedli v najbolj naseljenem avstralskem mestu Sydney, pa tudi v Darwinu na severu države. Po poročanju britanskega BBC-ja se je število ljudi, okuženih z delta sevom v Sydneyju, povzpelo na 128 in to je bilo prvič po nekaj mesecih, da so izbruhe zaznali na več lokacijah po državi.

Na nekatere oblike zaklepanja ali omejitve je sedaj obsojenih več kot 10 milijonov Avstralcev ali dve petini prebivalstva. “Vstopamo v novo fazo pandemije,” so opozorile avstralske oblasti. Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je dejala, da je bilo na območju včeraj zabeleženo 18 novih primerov od 59 tisoč testiranih. “Pripravljeni moramo biti na znatno povečanje števila novih primerov sedaj, ko se borimo z novo različico,” je opozorila Berejiklianova.

Obeta se nujni sestanek
Avstralski svet za nacionalno varnost naj bi imel v ponedeljek nujno sejo zaradi naraščajočega števila novih okužb po vsej državi. V Queenslandu so oblasti pozvale prebivalce več regij, vključno s prestolnico te države Brisbane, naj nosijo zaščitne maske, še preden je uredba stopila v veljavo v ponedeljek ob polnoči.

Sydney v dvotedenski karanteni
Sydney je od nedelje v dvotedenski popolni zapori, da bi zajezili širjenje delta različice novega koronavirusa, ki je zelo nalezljiva. V glavnem mestu avstralske zvezne države Zahodna Avstralija  Perthu, kjer so vnovič uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, so za tri dni prepovedali  druženje na prostem in na domu.

Foto: epa

Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je dejala, da bodo morali prebivalci Sydneyja z okoliškimi območji Modrih gora, osrednje obale in Wollongonga ostati v svojih domovih vse do 9. julija. Gre za ukrep, ki zadeva približno 5 milijonov ljudi. “Ko gre za nalezljivo različico virusa, kot je delta, tridnevno zaprtje ne pomeni nič. Če jo bomo izvedli, naredimo to pravilno,” je dejala. “V prihodnjih dneh se moramo pripraviti na čim več primerov,” je še opozorila.

Avstralija je bila doslej veliko uspešnejša od drugih razvitih držav pri preprečevanju širjenja koronavirusa in je zabeležila le 30.450 primerov okužbe in 910 smrtnih primerov, poroča Index. Kaže, da hitro in odločno ukrepanje predstavlja pot do uspeha.

Nina Žoher