fbpx

Neprekinjena stavka na vseh letih Lufthanse še vsaj do petka

Foto: epa

Zaradi stavke stevardov in stevardes je morala nemška letalska družba Lufthansa v dveh dneh odpovedati več kot 1100 letov, na tleh je ostalo več kot 130.000 potnikov, kar je nemško gospodarstvo stalo že milijone evrov. Kabinsko osebje je stavko zaostrilo – ta bo neprekinjeno trajala še do petka.

S podaljšanjem stavke do petka se je sindikat odzval na tožbo, ki jo je napovedalo vodstvo Lufthanse. Lufthansa je danes pri pri delovnih sodiščih namreč vložila zahtevo za začasno odredbo za zadržanje stavke, poroča STA.

Neodvisni sindikat kabinskega osebja (UFO) danes nadaljuje z načrtovano stavko. Potem ko je včeraj zaradi stavke odpadlo skoraj 100 letov, je danes odpovedanih še 126 medcelinskih in 10 celinskih letov, predvsem iz Frankfurta, Münchna in Düsseldorfa.

Lufthansa je svojim približno 19.000 članom kabinskega osebja ponudila višje enkratno izplačilo v znesku okoli 3.000 evrov za letošnje leto in ugodnosti pri predčasni upokojitvi, vendar to za sindikat ni bilo dovolj. Po poročanju STA je Nemška industrijska in trgovinska zbornica (DIHK) opozorila, da stavka nemško gospodarstvo stane milijone evrov. “Če se bo stavka vlekla več dni, lahko škoda znaša do 25 milijonov evrov dnevno,” je opozoril Martin Wansleben, vodja zbornice.

Na spletni strani Lufthanse še sporočajo, da leti njihovih letalskih družb Lufthansa CityLine, Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Airlines, SWISS in Brussels Airlines potekajo brez motenj.

A. D.