23 schengenbusov za hrvaško policijo

Foto: STA

Za uvajanje schengenskega sistema je hrvaška policija prevzela 23 novih večnamenskih vozil. Takoimenovane schengenbuse, ki so stali  več kot 2,8 milijona evrov, bodo uporabljale hrvaške policijske uprave na meji z BiH, s Črno goro in Srbijo.

Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je po slovesni izročitvi novih policijskih vozil poudaril, da imata Evropska unija in Hrvaška skupni cilj, ko gre za čimprejšnje uvajanje schengenskih pravil na hrvaški vzhodni in južni meji. Ni pa povedal, kdaj bo Hrvaška vstopila v schengensko območje, ker še niso rešena vsa tehnična vprašanja. Kljub temu je hrvaška meja dobro zavarovana. Tehnološko sodobno opremljena vozila bodo  olajšala delo hrvaškim policistom pri nadzoru meje, boju proti nezakonitim migracijam in ostalim oblikam čezmejnega kriminala.

Hrvaška policija je prevzela 23 večnamenskih vozil, s katerimi bo okrepila nadzor državne meje v okviru priprav na uvajanje schengenskega sistema. Gre za nekaj več kot 2,8 milijona evrov vredne “schengenbuse”, ki jih bodo razporedili v policijskih upravah ob prihodnji schengenski meji z BiH, s Črno goro in s Srbijo.

Nakup vozil je financirala EU s pomočjo sklada za uvajanje schengna (Schengan Facility Fund). Gre za vozila, ki imajo tudi računalniško opremo za preverjanje osebnih dokumentov in branje prstnih odtisov. Po dve novi vozili bodo imele obmejne županije, preostala tri bodo uporabljali kot mobilne enote obmejne policije na celotnem območju Hrvaške.

B. J., STA

 • Olga

  Hvala Bogu! Hrvaška desna vlada bo sigurno EU bolj varovala kot proruska levaška murglska marionetna vlada!

 • xtc

  Abodo z njimi Teran razvažal?

  • Franc Šink

   Ti pa res ne najdeš za nikogar lepe besede.

 • stajerc5

  Kaj, ko bi Bosna malo pomagala nasim pajkanim in jim dala par FAP-ov in tiste super Sanos avtobuse z “naravno” klimo skozi spranje!?

 • garfi

  Avstrijci podaljšali nadzor meje s Slovenijo zahvaljujoč marinetnemu cmerkovem
  uvozu lažnih beguncev

 • Vrhovni sodnik

  Za nas je bolje, da hrčki prevzamejo Šengen, ker naša meja je prosto prehodna, se vidi pri Dragonji, kjer emigrantje mečejo dokumente po tleh.

 • resnicaboli

  Vozili bodo migrante do naše meje.

 • francelj3

  Se mi zdi, da se spominjam, da so (tudi) levaki nekoč čvekali, da hrvatarjev ne bodo spustili v šengen, ker so sovražna država, ki nam nagaja in krade, kjer se da. Zgleda, da je to že pozabljeno.

  • RATATA

   Takemu “čvekanju” se strokovno reče gobec pa sapa.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!