fbpx

Enaintridesetletni Kurz napoveduje novo vlado že pred božičem

Sebastian Kurz (Foto: epa)

Mandatar za sestavo nove avstrijske vlade Sebastian Kurz želi hitro – še pred božično-novoletnimi prazniki – sestaviti vladajočo koalicijo. “Avstrijci kmalu pričakujejo stabilno in močno vlado,” je dejal 31-letni zmagovalec nedeljskih parlamentarnih volitev.

V intervjuju za časnik Kronen Zeitung je prvi mož ljudske stranke (ÖVP) Kurz glede časovnice poudaril, da je “hitro dobro, a je kakovost še pomembnejša”. “Moj cilj je vlada še pred božično-novoletnimi prazniki,” je povedal in dodal, da želi pogajanja končati v manj kot 60 dneh.

Glavni cilji nove vlade bodo znižanje davkov, vitkejša oz. cenejša država, ustavitev vpliva prisiljevanja na socialni sistem ter borba proti nezakonitim migracijam, je obljubil državljanom.

Obeta se črno-modra koalicija
Kurz je sicer že začel prve pogovore z morebitnimi koalicijskimi partnericami, med drugim je pozitivno ocenil pogovore, ki jih je v soboto zvečer imel s prvim možem svobodnjakov (FPÖ) Heinzem-Christianom Strachejem. Strache z optimizmom pričakuje, da ga bo Kurz povabil h koalicijskim pogajanjem. Medtem pa bo avstrijski mandatar pogovore z vodji strank danes zvečer zaključil na pogovorih s kanclerjem in prvim možem socialdemokratov (SPÖ) Christianom Kernom. Zbližanje stališč na tem srečanju si je težko zamisliti že zaradi ledenih odnosov med obema politikoma.

Za najverjetnejšo sicer velja koalicija ÖVP z FPÖ. Kurz je v intervjuju napovedal še, da bo njegova vlada sestavljena iz kombinacije strokovnjakov in politikov.