fbpx

430 mrtvih, 7000 poškodovanih: V Iranu danes dan žalovanja po potresu

(Foto: epa)

Prebivalci območja na meji med Iranom in Irakom, ki ga je v nedeljo prizadel uničujoč potres in zahteval več kot 400 smrtnih žrtev, so že drugo noč preživeli na prostem. V Iranu so razglasili dan žalovanja za žrtvami potresa, območje, ki mu poskušajo dostaviti pomoč, pa naj bi danes obiskal iranski predsednik Hasan Rohani.

Po najnovejših podatkih iranskih oblasti je v tej državi v potresu umrlo 430 ljudi, več kot 7000 jih je bilo poškodovanih. Z manj poseljene iraške strani meje pa poročajo o devetih smrtnih žrtvah in več sto poškodovanih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju iranske državne televizije je več tisoč ljudi kljub temperaturam blizu nič stopinj Celzija minulo noč preživelo na prostem ali v šotorih. Mnogi, katerih domovi sicer niso poškodovani, se zaradi številnih popotresnih sunkov bojijo vrniti v svoje hiše in stanovanja.

Reševalci so v ponedeljek zvečer sporočili, da so večinoma končali iskanje morebitnih preživelih v ruševinah.

(Foto: epa)

Številni potrebujejo pomoč. Iranske oblasti so sporočile, da za prizadete vzpostavljajo šotorišča in da so že razdelili 22.000 šotorov, 52.000 odej in več ton hrane in vode. Po poročanju iranske tiskovne agencije IRNA so na območje napotili 30 ekip Rdečega polmeseca. ZN so sporočili, da so pripravljeni pomagati, če bo Iran za to zaprosil.

V Iranu so razglasili dan žalovanja za žrtvami potresa, območje pa naj bi danes obiskal iranski predsednik Hasan Rohani.

(Foto: epa)

Žarišče potresa z magnitudo 7,3 je bilo v odročnem goratem območju na meji med Iranom in Irakom, kakih 200 kilometrov severovzhodno od Bagdada ter okoli 400 kilometrov zahodno od Teherana na globini 34 kilometrov. Tresenje tal so čutili v Iranu, Iraku, Turčiji in Združenih arabskih emiratih.

V Iranu je tresenje tal najhuje prizadelo mesti Kasr-e Širin in Azgale v provinci Kermanšah na zahodu države, v Iraku pa provinco Sulejmanija v iraškem Kurdistanu. Sledilo je več popotresnih sunkov.

D. Č., STA