Nemčija na meji zavrača 10 odstotkov migrantov, v Calaisu pa prihaja do hudih izgredov

Foto: epa

Nemčija na meji vsak dan zavrne okoli 200 migrantov. Tistim, ki lahko prečkajo meje odvzamejo vse premoženje, da bi z njim financirali njihovo oskrbo. V francoskem pristaniškem mestu Calais je v soboto prišlo do incidenta, ko je več deset migrantov vdrlo na britanski trajekt. Policija jih je po dveh urah odstranila, medtem pa so morali celotno pristanišče zapreti. 

V Nemčiji še vedno sprejemejo okoli 2000 migrantov dnevno, a jih okoli 200 na dan tudi zavrnejo. ”Ljudi, ki bežijo pred vojno v Nemčiji nudimo varnost in zaščito, a to pomeni, da tiste, ki ne iščejo te zaščite, na meji zavrnemo,” je dejal nemški notranji minister Thomas de Maizere in dodal, da nihče, ki ne bo zaprosil za azil in želi v Nemčijo vstopiti nezakonito, nima pravice biti tu.

V zveznih deželah Bavarska in Baden-Württemberg migrantom, ki lahko vstopijo v državo, odvzamejo premoženje, da bi s tem financirali njihovo oskrbo. Zasežejo vso gotovino in premoženje nad vrednostjo 750 evrov (v Baden-Württembergu celo nad 350 evrov), če se pričakuje, da bodo migranti vključeni v nemški sistem socialne pomoči.

Še vedno pa potekajo govori, da bi bilo potrebno Grčijo začasno izključiti iz schengenskega območja, sj neučinkovito varuje zunanjo evropsko mejo. Čeprav nemški zunanji minister temu nasprotuje, pa je v Nemčiji vedno več takih, ki se s predlogom strinjajo.  To idejo podpira tudi bavarski notranji minister Herrmann.

V Calaisu prihaja do hudih izgredov
Okoli 500 migrantov, ki so protestirali zaradi nevzdržnih razmer v bližnjem taboru, je prebilo policijsko blokado v francoskem namestitvenem centru v Calaisu, okoli 150 pa jih je nato vdrlo na območje pristanišča. Kakih 50 se je povzpelo na britanski trajekt Spirit of Britain.

Policisti so jih z ladje uspeli odstraniti brez nasilja, med operacijo pa je delo v pristanišču zastalo. Prijeli so 24 migrantov in 11 privržencev skupine No Borders Network.

“Le vprašanje časa, kdaj se bodo uresničili naši najhujši strahovi”
Direktor pristanišča Jean-Marc Puissesseau je od pristojnih oblasti zahteval, da tabor premestijo. “Bližina tabora in veliko število migrantov onemogočata zagotavljanje zaščite pristaniške infrastrukture ne glede na to, koliko država v to vloži,” je menil.

Direktor britanske prevozniške družbe Road Haulage Association Richard Burnett je šel še dlje. Po njegovem mnenju bi morali v Calaisu namestiti francosko vojsko. Opozoril je, da je bil sobotni dogodek zadnji v vrsti incidentov v Calaisu in menil, da je “le vprašanje časa, kdaj se bodo uresničili naši najhujši strahovi in bo prišlo do smrti voznika tovornjaka, namenjenega v veliko Britanijo”.

B. O., STA