65-letni ruski diktator gre ponovno v predsedniško tekmo brez resne opozicije

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je najavil svojo kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2018. Če zmaga, bo to Putinov tretji predsedniški mandat na čelu Ruske federacije. “Hvala za vašo podporo, kandidiral bom za predsednika,” je dejal pri obisku tovarne avtomobilov GAZ. Edini resni opozicijski kandidat ima prepoved kandidature volitvah. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je objavil, da namerava ponovno kandidirati za predsednika Rusije na volitvah v 2018. Po poročanju spletnega portala Breitbart je Putin svojo namero objavil v tovarni avtomobilov GAZ, simbolu moči ruske industrije. Putin je med delavci tovarne našel navdušene podpornike, ki so njegovo kandidaturo pozdravili z glasnimi vzkliki. “Ne bi mogel izbrati boljšega časa in kraja,” je rekel Putin, ko je množica začela ploskati. “Hvala za vašo podporo, kandidiral bom za predsednika.”

65-letni Putin med ruskimi volivci uživa stalno visoko podporo, ki ne pada pod 80 odstotkov, kar naj bi mu omogočilo zmago na naslednjih predsedniških volitvah. Razlog razmeroma pozne objave Putinove kandidature naj bi bile skrbi Kremlja nad apatijo volilnega telesa. S prelaganjem objave Putinove kandidature so v ruskih volivcih želeli zbuditi zanimanje za predsedniške volitve. “Bilo je nujno za mobilizacijo volilnega telesa,” je odločitev Kremlja komentiral politični svetovalec Dimitrij Orlov.

Kontrolirana opozicija
Med Putinovimi protikandidati se v glavnem pojavljajo imena s prejšnjih volitev, kot so vodja komunistične partije ruske federacije Genadij Zjuganov, ultranacionalist Vladimir Žirinovski ter vodja socialnih liberalcev Grigorij Javlinski. Med bolj zanimivimi velja izpostaviti hčerko nekdanjega Putinovega šefa, 36-letno televizijsko voditeljico Ksenijo Sobčak. Najvidnejši Putinov nasprotnik Aleksej Navalnji ne sme kandidirati zaradi politično motivirane obsodbe, kakor jo je sam označil. Z namenom, da bi prisilil rusko oblast, da mu vseeno dopusti kandidaturo na predsedniških volitvah, je organiziral niz shodov po celi Rusiji. Edini vidnejši rezultat Navalnjijeve kampanje je bila obsodba njegovega šefa kampanje, Leonida Volkova, na 20 dni zaporne kazni zaradi organizacije neprijavljenega zborovanja.

Aleksej Navalnji ne sme kandidirati (foto: Twitter)

Rusija se v resnici sooča s hudo gospodarsko krizo
Rusija se od leta 2014 sooča z gospodarskimi sankcijami, ki jih je uvedel Zahod zaradi ruskega zavzetja krimskega polotoka. Vojna v Krimu je do leta 2017 terjala več kot 10 tisoč žrtev. Kijev obtožuje Moskvo spodbujanja konflikta na krimskem polotoku. Po trditvah Moskve naj bi se v Ukrajini borili le prostovoljci in ruski vojaki, ki so uradno na dolžnosti. Posledice gospodarskih sankcij je v Rusiji čutiti še danes. Ruska ekonomija je utrpela milijardne izgube zaradi padca cene nafte, kar je sprožilo padec vrednosti rublja in s tem podražitev cene živil v Rusiji. Prav tako je svoje prispeval beg kapitala v tujino, saj so premožni želeli zavarovati svoje premoženje s pretvorbo rubljev v bolj stabilne evre in ameriške dolarje.

Ivan Šokić