70. obletnica odprtja Titovega pekla sredi Jadrana – Golega otoka

Goli otok (Foto: Wikimedia)

Mineva 70 let od odprtja taborišča na Golem otoku, kamor je jugoslovanski totalitaristični komunistični režim Josipa Broza Tita zaprl številne namišljene in resnične politične disidente ter osebe, ki so nasprotovale komunizmu. Prva skupina zapornikov je na Goli otok prispela 9. julija 1949. Tam jih je čakalo z bodečo žico obdano taborišče, ki je v naslednjih desetletjih predstavljalo mučilnico za številne tam zaprte osebe. Taborišče, v katerem je bilo zaprtih tudi približno 600 Slovencev, je svoja vrata dokončno zaprlo šele leta 1988.

V torek je minilo okroglih 70 let od odprtja pekla Josipa Broza Tita sredi Jadrana, taborišča na Golem otoku, majhnem otoku v Kvarnerju, kamor je jugoslovanski totalitaristični komunistični režim zaprl predvsem številne namišljene in resnične informbirojevce. Prva skupina 1300 političnih kaznjencev je namreč na Goli otok prispela 9. julija 1949. Tam jih je čakalo z bodečo žico obdano taborišče, ki je v naslednjih desetletjih predstavljalo pravo mučilnico za številne tam zaprte osebe. Ocene o skupnem številu vseh zapornikov na Golem otoku do razpada Jugoslavije se med seboj zelo razlikujejo. V omenjenih Titovih mučilnicah naj bi bilo tako zaprtih od 15 tisoč do 40 tisoč oseb, med njimi tudi približno 600 Slovencev.

Odločitev o taborišču za informbirojevce je Tito sprejel jeseni leta 1948. Ustanovitelj taborišča na Golem otoku, kjer takrat razen nekaj trave, grmičevja in skalovja ni bilo ničesar, je bil Jovo Kapičić, general jugoslovanske tajne policije Udbe, narodni heroj narodnoosvobodilnega boja (NOB) in nosilec partizanske spomenice 1941. Taborišče je bilo ob prihodu prvih zapornikov sicer že pripravljeno. Postavljenih je bilo 14 barak, od tega dvanajst za zapornike in dve za miličnike ter upravo taborišča. V njih so bila postavljena nadstropna lesena ležišča, na katerih so spali v dvojicah z glavo ob glavi. Vsak je imel na voljo dve odeji – eno za podse in eno za pokrivanje. Vzglavnikov niso imeli. Pri pripravi taborišča naj bi sodelovali zaporniki iz hrvaške Lepoglave pod nadzorom kasnejšega upravnika taborišča Slobodana Krstića.

Taborišče na Golem otoku danes (Foto: Študijski center za narodno spravo)

Večino taboriščnikov so predstavljali informbirojevci
Med leti 1949 in 1956 so jugoslovanske komunistične oblasti na Goli otok zapirale predvsem osebe, za katere se je domnevalo, da podpirajo tedanjo Sovjetsko zvezo in njenega voditelja Josipa Stalina, ki je bil zaradi informbiroja v sporu s povojnim jugoslovanskim državnim vrhom. Po letu 1956 pa so v taborišče na otoku zapirali tudi ostale obsojence iz tedanje Jugoslavije.

Taborišče na Golem otoku danes (Foto: Študijski center za narodno spravo)

Glavni namen Golega otoka je bil ubiti človeka v posameznem taboriščniku
Goli otok je nazorno pokazal pravi obraz komunizma. Strah, lakota, žeja, izčrpanost, prisilno delu v kamnolomu ter drugi psihični in fizični pritiski so bili namreč za tamkajšnje zapornike del vsakdana. Več kot 400 političnih zapornikov je na otoku umrlo, večinoma zaradi bolezni in lakote. Po poročanju spletnega portala Kamenjar so bili jetniki pogosto deležni tako hudih oblik mučenja, da so pod prisilo ovajali celo svoje najbližje, očete, matere in prijatelje. Zaradi hudih travm si o svojem ujetništvu na Golem otoku upajo govoriti le redki nekdanji tamkajšnji taboriščniki. Upokojeni profesor zgodovine s Krka, Vladimir Bobinac, o svoji internaciji na Golem otoku poroča naslednje: “Osnovni namen taborišča je bil ubiti človeka v nas. Stražar je samo pazil, da nismo uspeli pobegniti.” Stopnje zapornikov na Golem otoku so bile različne. Vsak kaznjenec je na otok prišel kot banda, a je lahko s procesom politične prevzgoje dosegel višji status ter s tem tudi boljše pogoje za zaporniško življenje. “Ne pozabite, Goli otok nima junakov. Heroji so na bojišču, na Golem otoku pa jih ni. Na bojišču te krogla v hipu ubije, na Golem otoku pa se umira počasi, skozi dneve, mesece, leta. Na koncu pa se zagotovo umre. Vsi smo šli skozi to in umrli smo na tem otoku,” še zaključuje Bobinac.

Miha Drobnič

 • GverilaStyle

  In sedaj bi ga spet potrebovali.

 • Olga101

  Sem zapret Svetlano in Milana, da bosta nemoteno slavila rdečo zvezdo!

  • SIMON ROZIC

   …pa še tiste kamne lahko vlačita gor v hrib, vsak dan posebej in
   izpisujeta ime velikega diktatorja, ki jim je še vedno tako pri srcu!
   To bi bilo pravo zdravilo za odlično pranje glave !
   Poizkusite splačalo se bo! (po stričku Kučanu: splačalo se je!)

   • Marko Snoj

    Goli otok,413 umrlih(umor,samomor,naravna smrt).Večinoma zaprti stalinisti ki so zahtevali priključitev Jugoslavije varšavskem paktu.

    • rrrrr

     Danes ti je znova padel hemoglobin v malem priželjcu. Varšavski pakt je bil ustanovljen v maju “55. To piše celo v Udbeniku za ponarejeno zgodovino, str 56…..Čitaj, če nisi velblod!

     • Marko Snoj

      Na papirju,vzhodna Evropa je bila pod sovjetsko kontrolo po 1945.Ne berem naci kolaborantskih učbenikov za ponarejeno zgodovino.Ti tudi nisi zmožen civiliziranega pogovora brez žaljivk.Sami divjaki.

     • Luiggi

      All I can say:”Jebo ti pas mater,ker si zabita budala,in pojma nimas,kdo vse je bil na Golem”!

     • Marko Snoj

      Kdo,tvoja pasja mater?

     • rubec

      hihihi

    • šrauf

     Ja v glavnem tisti ,ki so parolo ” Tito-Stalin”, vzeli iskreno resno in so prepozno spoznali ,da niso več na “liniji”. Pozneje pa so tja prišli tudi tisti ,ki so parolo “oblast ima delovno ljudstvo” ,vzeli preveč resno. Na Golem otoku so take podučili,da ima oblast delovno ljudstvo, AMPAK SAMO POD MODRIM VODSTVOM TITA IN PARTIJE. Upam , da ti ni treba razlagti ,da je bila to javnotajna in tako rekoč vsem dostopna(tudi visoko rangiranim partijcem) šola.

  • Hribouc

   In butala drug drugega z glavo.

  • Franc Šink

   Da ta dva me spominjata na Romea in Julijo.

   • Olga101

    Bolj na Benitta in Claro!

  • WISKY 1000

   pa ne samo ta dva

 • Andrej

  Tole je napisal njihov človek, ki je vse to dal čez. Moralo bi biti obvezno branje v vseh srednjih šolah.
  https://www.bralnica.com/knjiga/arhipelag-goli/
  Preberite. Ko začneš ne moreš nehat.

 • xtc

  Goli je Yugo različica Auschwitz + a.

  • rrrrr

   Oba pa imata pramater v socialističnih Leninovih gulagih že davnega leta 1918 ( tavarišč Trocki )

  • Igor Pavlič

   A Guantanamo še obstaja? Zbiranje Slovencev za transporte v Auschwitz so imeli čez domobranci.

   • anzek

    Kaj imajo domobranci z nemci?? Jooooj kakšne spake proizvaja gnilo javno šolstvo!!

    • Nata

     Saj zato pa potrebujejo javno šolstvo. Pametnih ljudi ne potrebujejo.

 • RATATA

  Majda širca je pred leti naredila oddajo na TeVeSlo o Golem. Se spomnite.
  Spet jo bo potrebno pogledat in premislit o njenem namenu.
  Sistem, ki je uvedel Goli, ovajanja sosedov in celo žlahte, krajo, požige, umore in še marsikaj, je uvedel tudi majdo širca in zsmsjevce na odločevalske položaje v osamosvojeni socislistični Republiki Sloveniji.

  • Garbage man

   Ona je alkoholik in zadrogirana kurba, ki čaka ,da crkne

   • RATATA

    Kot takšna je za na smetišče. Kar odpel jo čimprej, je že preveč škode naredila.

 • Garbage man

  Tisoč bedakov se boji sto miličnikov……..kreteni

 • pavle podhribski

  goli otok je bil namenjen prevec gorecim komunistom,da so se malo umirili.dobro,da so ga zaprli,ce ne bi tja poslali tudi Janeza,tako pa so ga smo izkljucili iz partije

 • Common Sense

  V bistvu se Mihec Kordis, medtem ko opeva rajnko Jugoslavijo, ne zaveda, da bi sam najverjetneje koncal tam. Puhoglavec.

 • Skrajno Desni

  Jaz sem takoj za, da damo Hrvatom Piranski zaliv za zameno Golega otoka, na otok pa takoj vso to gnilo levičarsko drhal.

  • Slovenec

   Piranski zaliv je bil od nekdaj slovenski. Ostalo pa je v redu.

 • Janez Bedenik

  Ja zakaj pa erjavca ne zaprejo naGoi otok,rusofile so ja zapirali že leta 1948.Saj za take kalibre bi nam ga Hrvati sigurno dali v najem?!

 • Luiggi

  Z uzitkom sem gledal slike,text bom prebrau pozneje,slike me najbolj spominjajo na moja dozivetja,ki sem jih nekako prezivel.Vklikali smo Tito,Partija,Tito,Partija,Tito Partija v ndogled in jih za to se dobivali po grbi,od svojih tovarisev,ki so hoteli pokazat vladajocim,da so se spreobrnili,pa jim tudi to ni pomagalo veliko,le izzivljavali so se nad svojimi sotrpini!No ja,jaz sem se odlocil,da ob prvi priiki zapustim vas raj in se preselim v resnicno svobodo,ki jo uzivam ze skoraj 60 let.Pozdrav iz Soncne Califonije!

  • Nata

   Uživaj še naprej. Spomin pa le ostane.
   Za zanamce , ki bodo morda malo bolje razumeli to komunistično grozo !!

  • Valter BraniSlav

   Kje v CA?
   Jaz sem v Miamiju

   • Nejc Ornik

    Idiot, ki replicira samemu sebi, hahaha :)

   • WISKY 1000

    na wceju

 • Luiggi

  Bobinac iz otoka Krka je imel sreco,vsak dan je lahko gledal svoj rojstni otok Krk!

 • Valter BraniSlav

  CE TITO NE BI ODPRL GOLEGA OTOKA, BI STALIN CELOTNO SFRJ SPREMENIL V GOLI OTOK.
  Pa se to, ideja o zaporu je bila delo Tita in Rankovica, lokacijo pa je izbral moj stricek Edo Kardelj. Ta del morja je poznal ze od pred vojne. V blizini Golega Otoka je prezivljal dopust s svojimi starsi ko je bil se majhen… Njegov oce je bil solski sluga Poljanske Gimnazije in ni imel dovolj denarja da bi odhajali v Opatijo…
  Da bi bila danes ziva moja stricka Edo in Ivan, bi na Goli Otok “povabila” vse izrojene levicarje ki v nase kraje vabijo muslije !!!

  KDO SEM?
  Velikokrat ste me sprasevali kdo sem. Takole je to. Sem eden on najbolj bogatih predstavnikov nasega klana. Strica mi nista dala dosti, SFRJ pa mi je dala ogromno: prosti dostop do izobrazbe.

  Nas klan je zelo stevilcen. Danes je zivih kakih 40 potomcev druzine Kardelj in 120 potomcev druzine Macek. Spodaj je rodovnik v grobem:
  DRUZINA KARDELJ:
  Bojan – 1922 – 1978 brat Eda
  Francka -1913 – 1988 prva zena Edvarda, rojena Mozan, iz Radovljice
  Borut – 1941 – 1971 sin Eda
  Janez – 1914 – 1942 brat Eda Kardelja, padel v NOB, tudi kot Ivan Janez Kardelj
  Pepca – 1914 – 1990 zena Eda, rojena Macek
  Edvard – 1878 – 1955 oce Eda, moz Ivane
  Ivana – 1881- 1944 mama Eda
  Pepca – 1904 – 1985 sestra Eda
  DRUZINA MACEK:
  Rod macek izvira iz Spodnje Zadobrove kjer so nekoc ziveli trije bratje Macek:

  MALNARCKOVI: Jozef Macek, Spodnja Zadobrova 5, tesar (1 marec 1872 – 1951), zena papirniska delavka Marija Ocvirk (19 sept 1874 – 30 decemberr 1941), porocena 22 april 1907, rodilo se je 5 otrok med njimi IVAN MACEK MATIJA.

  MATJACEVI Franc Macek, Spodnja Zadobrova 34, kocar in cevljar (7 december 1874 – 1957), zena gospodinja Marija Marn (2 marec 1876 – 12 februar 1935), porocena 16 oktober 1989, rodilo se je 8 otrok med njimi PEPCA porocena MACEK

  Starsi Marije Lovrenc Marni iz Spodnje Zadobrove 14 (1839-1913) in Karolina Corletti iz Trsta (1841-1915)

  PR KRLIN : Anton Macek, Spodnja Zadobrova 14, tesarski mojster in posestnik (9 februar 1878 – 9 marec 1956), zena sivilja Marn Franciska (10 julij 1879 – 10 september 1869, porocena 12 januarja 1902, rodilo se je 10 otrok

  Starsi Franciske Marn Lovrenc iz Spodnje Zadobrove in Karolina Corletti iz Trsta (BRATA Franc Macek in Anton Macek sta porocila sestri)

  IVAN MACEK MATIJA (1908 – 10 julij 1993 bolnica Petra Drzaja) je porocil z Alenko, partizansko Cveto (1924-2014), imela sta tri sinove Matjaza (1944), Jadrana (kemika) in Dobraca (1948-2004)
  Med 1947-1982 zivel v vili denacionaliziranega lekarnarja Leona Bahovca. Vilo so porusili da so zgradili Cankarjev dom. Leta 1982 so zanj dokoncali novo vilo na Snezniski ulici v kateri je danes Italijansko veleposlanistvo.

 • Clemen J.

  Ce bi bili hrvati pametni bi migrante naselil na otok, jim dal orodje in pa semena in biljke, pa naj se živijo, koljejo, kamenjajo ali pa probajo preplavati do celine, kar je zaradi tokov skoraj nemogoče. Problem rešen, ko bi slišali muslimani za ta otok bi se obrili nazaj s solzam v očeh proti saudski arabiji in ostalih islamskih fukojebinah

 • Amerikanc

  Hrvatje so se temu otoku odpovedali in z njim ne želijo imeti nič. Komunistično zablodo so prepustili zobu časa, kar je po svoje prav. Ogled partijske neumnosti in tekme z ruskimi oligarhi, je še vedno brezplačen. Denar lahko zapraviš v dokaj dobri oštariji, kjer ti pripravijo vse meditreranske dobrote – po želji – za dokaj solidno ceno.

 • abc

  Mineva tudi 77 let od odprtja koncentracijskega taborišča Kampor – Rab, ki so ga odprli Italijanski fašisti. Slovenski domobranci so jim pa pomagali pošiljat tja Slovenske žrtve in ostale.

  • Igor Pavlič

   Tja so jih pošiljali na kliamtsko terapijo.

   • Mariskavan beers

    To sporočilo je namenjeno ljudem, ki potrebujejo posebno posojilo za obnovo svojega življenja. Vi ste zasebna Švica, Kanada, Belgija, portugalska, italijanska, francoska, po vsem svetu, nudimo vam posojilo iz leta 2000, ki je bilo poenostavljeno na € 1.700.000 €, prav tako imamo naložbe in posojila med vsemi vrste in naše prenose zagotavlja banka za varnost transakcije vsakomur, ki ga lahko odplača z obrestmi od 2% do 5%, za vse, ki jih zanima, se obrnite na nas po elektronski pošti: brunoromaric04 @ gmail.com

 • Igor Pavlič

  Po resoluciji Informbiroja bi morali imeti referendum! oziroma plebiscit.

 • Igor Pavlič

  Če bi ostali pod Stalinom, bi imeli najmanj 10 Golih otokov, če ne še več. Zdaj, ko smo demokratična družba, potrebujemo pa kak Guantanamo,.

 • Mariskavan beers

  To sporočilo je namenjeno ljudem, ki potrebujejo posebno posojilo za obnovo svojega življenja. Vi ste zasebna Švica, Kanada, Belgija, Portugalska, Italijanska, Francoska, po celem svetu, ponujamo vam posojilo v višini od 2000 do 1.700.000 € z enostavnimi pogoji, imamo tudi naložbe in posojila med zasebniki vseh vrst in naše prenose zagotavlja banka za varnost transakcije za vsakogar, ki je sposoben odplačati z obrestmi od 2% do 5% s pomojo odvetnikov naih strank.
  [email protected]

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!