fbpx

Absurd finskega vrhovnega sodišča: Migrant, ki je imel spolne odnose z 10-letnico, po njihovem mnenju ni posiljevalec

Fotografija je simbolična.(Foto: STA)

Potem ko smo decembra poročali, kako je finsko sodišče 23-letnega migranta oprostilo posilstva 10-letne deklice, je zdaj pritožbo tožilstva zavrnilo tudi vrhovno sodišče. Sodišče je pred tem istega obtoženca spoznalo za krivega spolne zlorabe otroka in ga obsodilo na triletno zaporno kazen.

Finsko sodišče je decembra 23-letnega Juusufa Muhameda Abudda spoznalo za krivega pedofilije ter ga obsodilo na zgolj 3 leta zaporne kazni. Če je sodba v finski javnosti zbudila zgražanje, so bili toliko bolj presenečeni pravni strokovnjaki, ki so pričakovali drugačen razplet na vrhovnem sodišču.

Zdaj je tudi vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo tožilstva, ki je zahtevalo višjo kazen za pedofila, ki je imel spolne odnose z 10-letno deklico.

Pozivi k strožji zakonodaji
S tem je po poročanju Voice of Europe potrdilo sodbo prizivnega sodišča, ki je vztrajalo, da razen dekličinega pričevanja o nasilju nad njo ni bilo nobenih drugih dokazov, ki bi podpirali trditev, da je bila v “stanju strahu oziroma drugačnem stanju nemoči”.

Finski pravosodni minister Antti Häkkänen (Vir: Twitter)

Sodišče je vztrajalo, da je stanje strahu stanje, ko je obramba pred napadalcem preveč nevarna. Stanje nemoči po drugi strani pa se nanaša na primere, ko je oseba nezmožna oziroma ni v stanju odločati o sebi.

Finski minister za pravosodje Antti Häkkänen je v odzivu na sramotno sodbo vrhovnega sodišča že pozval k strožjim kaznim za seksualne zločine nad mladoletniki.

Ivan Šokić